1 op de 8 mensen met hiv in de EU/EER is nog niet gediagnosticeerd

Afbeelding
HIV
Steeds meer mensen in de Europese regio - 53 landen, waaronder de Europese Unie (EU)/Europese Economische Ruimte (EER) - leven met hiv zonder dat de diagnose is gesteld, aldus het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Deze bevinding kwam naar voren na de publicatie van het jaarlijkse Europese aids- en hiv-surveillanceverslag, dat samen met het Regionaal Bureau voor Europa van de WHO wordt gepubliceerd.

Op Wereldaidsdag blijkt uit het nieuwe rapport dat in ieder geval sinds 2018 en tot 2021 het aantal met hiv besmette mensen in de Europese regio hoger is dan het aantal gediagnosticeerde mensen.

In de EU/EER daarentegen waren er de afgelopen tien jaar iets meer diagnoses dan hiv-infecties, wat erop wijst dat het aantal mensen met ongediagnosticeerde hiv in veel van deze landen waarschijnlijk afneemt, aldus het ECDC. Het ECDC schat echter dat een op de acht mensen met hiv in de EU/EER nog steeds geen diagnose heeft.

In België werden volgens het verslag 781 nieuwe HIV-diagnoses gesteld (6,8 nieuwe diagnoses per 100.000 inwoners). In totaal waren 580 mannen, of 74,2%. Meer dan 54% van de HIV-gevallen werd gediagnosticeerd bij mensen tussen 30 en 49 jaar.

"Bij gebrek aan regelmatige hiv-tests voor degenen die het grootste risico lopen, kan er een lange periode verstrijken tussen de besmetting met hiv en de diagnose. Dit is niet goed voor individuen, aangezien zij meer kans hebben op ernstige ziekten en zelfs overlijden als de diagnose te laat wordt gesteld. Het is ook niet goed voor de volksgezondheid, omdat onbehandelde HIV-positieve mensen onbewust HIV kunnen overdragen aan hun seksuele partners," zegt ECDC-directeur Andrea Ammon.

"Het hardnekkige en wijdverbreide stigma op hiv weerhoudt mensen ervan zich te laten testen en brengt ons gevaarlijk ver van ons doel voor 2030 om een einde te maken aan aids," zei Mevr.Ammon.

De gezondheidscrisis heeft ook gevolgen gehad voor de hiv-tests. Het ECDC wijst op het feit dat de gerapporteerde aantallen in 2020, het eerste jaar van de Covid-19-pandemie, sterk daalden en dat de nieuwe hiv-diagnoses die in 2021 in de Europese regio van de WHO werden gerapporteerd, bijna 25% onder de niveaus van vóór de pandemie bleven. Het ECDC herhaalt dus de noodzaak om "het testen op HIV snel uit te breiden".

In de afgelopen vier decennia is bij meer dan 2,3 miljoen mensen in de Europese WHO-regio vastgesteld dat zij met hiv leven, waarvan bijna 590 000 in de EU/EER.

Heteroseksuele overdracht is de afgelopen jaren in de EU/EER en het Westen aanzienlijk afgenomen, met name onder vrouwen, evenals het aantal gevallen als gevolg van seks tussen mannen in sommige EU/EER-landen en het Westen. Hoewel de overdracht door intraveneus drugsgebruik sinds 2012 gestaag is afgenomen, blijft deze in het oosten hoog.

 

Ref: www.ecdc.europa.eu/en/news-events/hiv-increasing-numbers-living-undiagnosed