1,2 miljoen mensen overleden in 2019 aan antibiotica-resistente infecties

Afbeelding
infecties
Bijna 1,2 miljoen mensen stierven in 2019 aan antibiotica-resistente bacteriële infecties, meer dan aan aids of malaria, aldus een studie gepubliceerd in The Lancet.

Dit is de eerste uitgebreide analyse van de wereldwijde gevolgen van antimicrobiële resistentie, die 204 landen en gebieden bestrijkt. De bevindingen bevestigen dat antibioticaresistentie een wereldwijde bedreiging voor de gezondheid vormt. "We moeten nu in actie komen om de dreiging te bestrijden", aldus co-auteur professor Chris Murray van het Institute for Health Metrics and Evaluation van de Universiteit van Washington (VS).

"Eerdere schattingen voorspelden 10 miljoen jaarlijkse sterfgevallen als gevolg van antimicrobiële resistentie tegen 2050, maar we weten nu zeker dat we al veel dichter bij dat cijfer zijn dan we dachten. De regio's die het hardst worden getroffen door antimicrobiële resistentie en de daarmee samenhangende mortaliteit zijn Afrika bezuiden de Sahara en Zuid-Azië (India, Nepal en Pakistan), niet in de laatste plaats omdat blootstelling aan resistente bacteriën wordt vergemakkelijkt door slechte sanitaire voorzieningen (vuil water, enz.). West-Europa, waar het probleem meer verband houdt met het verkeerd gebruik van behandelingen, staat op de 16e plaats van de 21.

In het verslag wordt ook benadrukt dat de maatregelen tegen antimicrobiële resistentie dringend moeten worden opgevoerd: het gebruik van bestaande antibiotica moet worden geoptimaliseerd, infecties moeten beter gecontroleerd en beheerst worden en er moet meer geld beschikbaar komen voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en behandelingen.

De belangrijkste pathologieën die door antibioticaresistentie dodelijk worden, zijn infecties van de lagere luchtwegen (bv. longontsteking), septikemie en intra-abdominale infecties (bv. peritonitis). De meest voorkomende dodelijk resistente bacteriën in West-Europa zijn E. Coli, Klebsiella pneumoniae en Staphylococcus aureus ».
Om de resistentie tegen antibiotica te verminderen, wijzen de auteurs van het verslag op andere mogelijke wegen: het terugdringen van infecties, met name in ziekenhuizen, de ontwikkeling van vaccins (van de zes bacteriën die door de WHO als bijzonder zorgwekkend zijn aangemerkt, is alleen Streptococcus pneumoniae gevaccineerd) en de verbetering van de voorschrijfpraktijken (bijvoorbeeld met behulp van diagnostische tests).

Een van de wegen die momenteel worden verkend om de wereldwijd waargenomen toenemende resistentie tegen antibiotica te bestrijden, is de ontwikkeling van fagen. Dit zijn levende organismen die specifieke bacteriën doden, en die in de natuur in miljarden voorkomen zonder de mens aan te vallen.

In een casestudie in het tijdschrift Nature wordt beschreven hoe een slachtoffer van een bomaanslag in een ziekenhuis in België, dat al bijna twee jaar leed aan een antibioticaresistente infectie in haar been, met behulp van faagtherapie van de superbacterie werd verlost.