2020, een somber jaar / 2021, de vaccinatie versnellen om eindelijk te herleven in 2021

Afbeelding
BELGIE
"België is klaar om dit virus aan te pakken en er is geen reden tot paniek. We zullen elkaar gewoon wat minder moeten omhelzen.” Dit waren de woorden van toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block op 25 februari 2020. Voorspellingen doen bij epidemieën is niet eenvoudig en kan alleen worden gedaan door epidemiologen die de werkelijkheid weten te vereenvoudigen door de bevolking in te delen in groepen: niet-immune personen (die het risico lopen de ziekte op te lopen), blootgestelde personen, besmettelijke personen en genezen personen. Deze vereenvoudiging geeft een beter inzicht in wat we in 2020 hebben meegemaakt, wat we in 2021 meemaken en wat we in 2022 zullen meemaken.

De crisis heeft aangetoond dat het beheer van een besmettingscurve geen exacte wetenschap is. Volgens Niko Speybroeck, epidemioloog aan de UCLouvain, "is Sars CoV-2 een virus in voortdurende evolutie. "Als we zijn werking vergelijken met andere virussen, bevindt het zich momenteel tussen twee uitersten:

-              Een virus zoals Ebola veroorzaakt ernstige symptomen, maar is alleen besmettelijk als de patiënt symptomatisch is. Om een dergelijk virus onder controle te krijgen, moeten mensen met symptomen worden opgespoord, hun contacten opgespoord en geïsoleerd worden.

-              Aan de andere kant zijn er virussen zoals Zika die bijna geen symptomen veroorzaken. Tegen de tijd dat de gevallen zich beginnen voor te doen, is er al een collectieve immuniteit opgebouwd.

"Covid-19 neemt een tussenpositie in via een snelle en stille verspreiding, geïnitieerd door asymptomatische gevallen. Een zeer goede tracering van contacten houdt een dergelijk virus onder controle, maar de geringste verandering in de tracering kan een aanzienlijk effect hebben en verklaart het verschil in succes tussen de landen. "Verscheidene landen hebben de prijs betaald door het gevaar van een exponentiële curve te onderschatten, in de overtuiging dat hun gezondheidsstelsels voldoende zouden zijn om de epidemie in te dammen. De oplossing, om een stabiele situatie te behouden? Anticipatie: "Het maakt het mogelijk besmetting te beperken - hoe eerder we ingrijpen, hoe beter. Omgekeerd kan een jojo-effect (of "stop and go", d.w.z. het virus tolereren terwijl men het onder controle probeert te houden) rampzalige gevolgen hebben", zoals België heeft ondervonden, met een stijging van het aantal sterfgevallen (17%) die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is voorgekomen.

 

In 2021 stagneren de curven en laten geen versoepeling toe. "Maar niet alles is slecht: naast de natuurlijke immuniteit van de groeiende bevolking en de komst van de lente, zullen vaccins het mogelijk maken om de curven in 2021 naar beneden te halen, door in eerste instantie te rekenen op een vermindering van het aantal ziekenhuisopnames (april-mei). "Een nadeel? Het opduiken van verschillende varianten van het virus: volgens epidemioloog UCLouvain "herinneren deze alarmsignalen aan het belang van de vaccinatiecampagne en de noodzaak om een hogere versnelling in te schakelen. Intussen mogen de lock-down-maatregelen niet te snel worden versoepeld. Tegen het najaar zou een geleidelijk einde van de crisis in zicht moeten zijn, maar de echte opluchting zal waarschijnlijk pas in 2022 komen. »