40 sterfgevallen door tabaksgebruik/dag in België

Afbeelding
tabaksconsumptie
In België veroorzaakt tabak 14.000 doden per jaar. De tabaksconsumptie is echter sterk toegenomen tijdens de lockdown. Het is een feit dat verschillende studies, in slechts enkele weken tijd, alles en nog wat verklaard hebben over de invloed van nicotine op de Covid-19.
Uitleg.

Veel herrie om niks

Chinese, Amerikaanse en Franse studies hebben, onder de patiënten die geïnfecteerd zijn met CoV-2-SARS, weinig rokers vastgesteld. Onderzoekers van het CNRS en Inserm veronderstellen "een centrale rol van de nicotine houdende acetylcholine-receptor in de verspreiding en pathofysiologie van de Covid-19". "Dit alles is gebaseerd op hypothesen omdat we de zaken niet goed hebben kunnen verifiëren", verklaart Sophie Adam, woordvoerder van de Kankerstichting, uit. De tellingen en meldingen van rokers onder patiënten op de intensive care zijn niet systematisch. En het veronderstelde effect dat aan tabak wordt toegeschreven, zou in feite alleen worden toegeschreven aan nicotine en specifiek aan de receptor ervan. Dus zich op sigaretten gooien en beweren dat roken beschermt tegen het coronavirus is uiterst gevaarlijk".
De Franse Hoge Raad voor de Volksgezondheid, die zelf het initiatief had genomen toen een mogelijk beschermend effect van nicotine tegen Covid-19 bekend werd gemaakt, bevestigt in zijn advies dat roken een ernstige factor en een pejoratieve evolutie in de Covid-19 is. Rokers hebben dus een verhoogd risico op complicaties en sterfte als ze besmet zijn.

 

En toch bleek uit een recent onderzoek van Sciensano dat 37% van de ondervraagde rokers meer heeft gerookt tijdens de lockdown. Niet omdat ze geloofden dat nicotine hen zou beschermen, maar uit verveling, gebrek aan activiteit, door de stress en uit plezier... dat zijn de belangrijkste redenen die de rokers, die hun consumptie hebben verhoogd, aanhalen. Er wordt ook opgemerkt dat de toename gecorreleerd is met het risico op angst en depressie.

 

Nog 2 miljoen rokers in België

In België zijn er, ook al dalen de cijfers, nog steeds 2 miljoen rokers.

"Het vermindert elk jaar, maar het is nog steeds te veel", aldus Sophie Adam. De positieve trend anderzijds is dat jongeren minder roken dan voorheen. Sigarettenfabrikanten hebben dit begrepen. Ze veranderen hun marketingstrategie en proberen dit jonge publiek aan te trekken met de elektronische sigaret.

 

Tabaksbedrijven hebben meer dan 9 miljard dollar uitgegeven aan marketing en reclame! Ze overspoelen kinderen/tieners met social mediaberichten die al 25 miljard keer werden gezien.