60% minder huidkanker diagnoses in deze periode van coronavirus epidemie

Afbeelding
huid
Nu de coronavirusepidemie blijft groeien, dringt het netwerk van Europese dermatologen aan op meer zelfonderzoek en meer aandacht voor verdachte huidvlekken.

De Stichting Kankerregistratie heeft het probleem na de eerste golf opgehelderd: door de epidemie veroorzaakt door het coronavirus daalt het aantal kankerdiagnoses in België sterk. Terwijl er in een "normale" maand gemiddeld 5.725 nieuwe diagnoses worden gesteld, is het aantal kankerdiagnoses in april 2020 met 44% gedaald. De meest opvallende afname betrof huidkankers, waaronder melanomen, met meer dan 60%.

Thomas Maselis, dermatoloog: "Deze tumoren hebben zich ontwikkeld, maar zijn niet gediagnosticeerd. Met ongeveer 42.000 gedetecteerde huidkankers per jaar, kunnen we schatten dat we te maken hebben met een aanzienlijk aantal gemiste diagnoses. Vergis u niet: anticoronavirusmaatregelen waren en blijven strikt noodzakelijk, maar ze mogen niet leiden tot verdere gezondheidsproblemen in de toekomst. Daarom willen we graag benadrukken dat als u een verandering in een letsel opmerkt of als u zich zorgen maakt, u zo snel mogelijk een arts moet raadplegen. Zo vermijdt u de negatieve gevolgen van een te late diagnose en behandeling. Vergeet niet dat melanoom de meest agressieve huidkanker is en voortdurend toeneemt, met een verdubbeling van de incidentie om de tien jaar in Europa. Elk jaar zijn er in België ongeveer 2.200 gevallen van melanoom. Hoe eerder een melanoom wordt ontdekt, hoe effectiever het in 90% van de gevallen kan worden behandeld. Vandaar het belang van screening. »

 

Thomas Maselis, Belgisch voorzitter van Euromelanoma: "Veel mensen, vooral oudere patiënten, zijn terughoudend om naar de dokter te gaan en niet-essentiële tests uit te stellen. Hierdoor blijven veel huidkankers onopgemerkt en neemt het risico op een slechte kankerprogressie toe. Vandaar onze vitale aantrekkingskracht: controleer uw huid en raadpleeg bij twijfel uw arts of dermatoloog. »

 

Voor meer informatie over het zelfonderzoek van de huid: https://www.euromelanoma.be