Acne treft één op de vijf mensen wereldwijd
Uit het ALL-onderzoek blijkt dat acne wereldwijd 20,5% voorkomt. De prevalentie van acne is het hoogst onder tieners en jongvolwassenen (16-24 jaar), met 28,3%, maar het hoogst onder volwassenen van 25-39 jaar, met 19,3%. Over het algemeen hebben vrouwen (23,6%) meer last van acne dan mannen (17,5%), met Latijns-Amerika en Oost-Azië aan kop wat betreft de regio's die het meest last hebben van acne.
“Deze studie biedt een diepgaand inzicht in en een nieuw perspectief op de demografische factoren die de epidemiologie van acne op wereldwijde schaal beïnvloeden,” legt professor Jean-Hilaire Saurat uit, hoogleraar dermatologie aan de universiteit van Genève, die deelnam aan de studie. “Het hoge percentage acne in Latijns-Amerika en Oost-Azië kan worden toegeschreven aan genetische factoren, maar waarschijnlijk ook aan culturele en omgevingsfactoren, met name voeding, waaronder de hoeveelheid ingenomen suiker (koolhydraatbelasting) en de inname van xenobiotica die aanwezig zijn in de omgeving en dus in het voedsel dat we eten.
De specialist verwijst hier naar twee soorten acne: zogenaamde voedingsacne en zogenaamde toxische acne. In de eerste categorie van voedingsacne hebben talrijke studies een verband aangetoond tussen acne en glykemische belasting. De verklaring: suiker eten activeert rechtstreeks de productie van het groeihormoon IGF-1, dat de talgstroom door de talgklieren verhoogt en zo acne bevordert.
Wat toxische acne betreft, legt professor Jean-Hilaire Saurat uit: “In wezen kan acne worden gezien als een signaal, een verklikker die de blootstelling aan xenobiotica onthult, vreemde stoffen die specifieke biologische reacties in het menselijk lichaam teweegbrengen. Dit is het extreme voorbeeld van 'chlooracne', veroorzaakt door dioxine, een persistente organische vervuilende stof. Maar er is aangetoond dat veel chloor- en/of benzeenmoleculen, die onder andere voorkomen in bepaalde pesticiden en biociden in het milieu, dezelfde receptor (AhR) activeren. Talgklierstamcellen, waaruit de talgklier en het talgkanaal worden gevormd, zijn extreem gevoelig voor omgevingssignalen die deze AhR-receptor activeren”. Met andere woorden, wijziging van de omgeving van de stamcellen, via het dieet en de toxische inhoud ervan, zal zodanig werken dat de talgklieren een structurele afwijking vertonen die leidt tot verstopping van het uitscheidingskanaal en het verschijnen en voortduren van acne.