Akkermansia, de bacterie met superkrachten

Afbeelding
voedingssupplement
De spin-off van de UCLouvain, The Akkermansia Company, brengt zijn eerste voedingssupplement op de markt om het gewicht te helpen controleren en bepaalde risicofactoren in verband met diabetes type 2 te beperken.

Dit voedingssupplement is een welkome reactie op een wereldwijd gezondheidsprobleem: tussen 1975 en 2020 is obesitas wereldwijd bijna verdrievoudigd, waardoor een op de twee mensen erdoor wordt getroffen. Wereldwijd hebben 1,4 miljard mensen van 20 jaar en ouder overgewicht en tegen 2030 zullen naar verwachting 3,3 miljard mensen overgewicht hebben. Ook de cijfers voor diabetes type 2 stijgen voortdurend.

Akkermansia muciniphila is een sleutelbacterie bij de stimulering van de immuunrespons en de metabolische gezondheid van de gastheer. Verschillende fundamentele en klinische onderzoeken door Professor Cani, PhD, Onderzoeksdirecteur FRS-FNRS, Directeur van de Eenheid Metabolisme en Voeding van het Leuvense Instituut voor Geneesmiddelenonderzoek van de UCL, hebben aangetoond dat Akkermansia muciniphila positief geassocieerd is met gezond darmslijmvlies, verminderde stofwisselingsstoornissen en verminderde laaggradige ontsteking Akkermansia muciniphila is rijkelijk aanwezig bij gezonde, slanke, niet-diabetische personen. De overvloed ervan is echter in verschillende contexten verminderd, met name bij zwaarlijvige mensen, diabetici, mensen die lijden aan darmontsteking of leverziekten of chronisch alcoholgebruik. Dit gaat gepaard met een verstoorde barrièrefunctie van de darm, wat kan leiden tot laaggradige ontstekingen en stofwisselingsstoornissen.

Bovendien is Akkermansia muciniphila, in de context van aan zwaarlijvigheid gerelateerde aandoeningen, invers gerelateerd aan cardio metabolische risicofactoren zoals insulineresistentie, verhoogde serumlipidengehalten, hoge BMI en adipositas. Anderzijds is er een positieve correlatie met beschermende factoren zoals hoge-dichtheid-lipoproteïne (HDL, of "goed" cholesterol). Bovendien zou de overvloed aan bacteriën in de darmen van mensen met overgewicht of obesitas een potentiële prognostische marker kunnen zijn voor het voorspellen van het succes van diëten.  Na een 6 weken durend hypo calorisch dieet vertoonden zwaarlijvige personen met een hoger initieel gehalte aan Akkermansia muciniphila inderdaad verbeteringen in parameters die verband houden met glucosetolerantie en andere cardio metabolische risicofactoren, vergeleken met zwaarlijvige personen met een lager initieel gehalte aan A. muciniphila.

"Het heeft 17 jaar onderzoek gekost om van een fundamentele ontdekking in het laboratorium te komen tot een concreet resultaat dat toegankelijk is voor patiënten. Mijn doel is altijd geweest dat mijn onderzoek goed moet zijn voor mensen. Als dit het geval is met Akkermansia, ben ik bijzonder blij," verklaart professor Patrice Cani.