Aluminium, Allergeen van het Jaar

Afbeelding
Allergisch persoon
De American Contact Dermatitis Society heeft aluminium gekozen als allergeen van het jaar voor 2022. Aluminiumzouten, die de belangrijkste oorzaak zijn van allergische reacties, zijn "alomtegenwoordig", aldus professor Aerts, dermatoloog te Antwerpen op het Gerda, een congres gewijd aan contactallergie. 

Aluminium is het "allergeen van het jaar 2022" en is alomtegenwoordig in cosmetica (deodorants, zonnebrandmiddelen, enz.), (topische) geneesmiddelen (bv. vaccins, immunotherapie) en zelfs in voedsel, drinkwater en tatoeage-inkt. De belangrijkste bronnen van reacties lijken vaccins en immunotherapie te zijn, die kunnen leiden tot het ontstaan van karakteristieke "jeukende onderhuidse knobbels", die bij sommige patiënten maanden kunnen aanhouden, maar niet ernstig zijn. 

Wat het aluminium in de vaccins betreft, is het belangrijk de patiënt duidelijk te maken dat dit geen vaccinallergie is. COVID-19 vaccins bevatten geen aluminium.Studies suggereren dat allergie vaker voorkomt bij kinderen. In een recente studie in Zweden had 5% van de kinderen en 0,9% van de volwassenen die een patch-test ondergingen, contactallergie voor aluminium.

Bovendien reageren kinderen die door vaccinatie voor aluminium gesensibiliseerd zijn (granulomen) daarna niet noodzakelijk op aluminium bevattende cosmetica (deodorants, zonnebrandcrème). Dit is waarschijnlijk niet alleen te wijten aan het feit dat de allergische reactie op aluminium afneemt met de leeftijd, maar ook aan de feitelijke blootstelling (het type aluminiumzout, de concentratie en dosis ervan per huidoppervlak en de mate waarin aluminium de huid binnendringt).