Antibioticagebruik in Europa blijft stijgen, waarschuwt het ECDC
Toch hebben bepaalde doelstellingen voor de bestrijding van antimicrobiële resistentie (AMR) in Europa zich positief ontwikkeld. Zo daalde de incidentie (aantal nieuwe gevallen per 100.000 mensen) van infecties met meticillineresistente Staphylococcus aureus tussen 2019 en 2023 met 17,6%, waarmee de doelstelling voor 2030 voor deze ziekte werd gehaald. Ook het aantal mensen dat besmet is met een cefalosporineresistente vorm van escherichia coli daalde in dezelfde periode met 3,6%. Er is echter nog een lange weg te gaan om de doelstelling van 10% reductie te halen. Daarentegen is de incidentie van infecties met de carbapenemresistente vorm van klebsiella pneumoniae tussen 2019 en 2023 met 57,5% gestegen, ver verwijderd van de gehoopte reductie van 5% in 2030.
Om de trend in de strijd tegen AMR te keren, roept het ECDC de EU-lidstaten op om hun inspanningen op drie gebieden op te voeren: preventie en bestrijding van infecties, verstandig gebruik van antibiotica en ontwikkeling van en toegang tot nieuwe antibiotica.
Het centrum benadrukt ook dat ziekenhuizen, waar 70% van de infecties voorkomt, eenvoudige maar essentiële maatregelen moeten nemen, zoals het verbeteren van de handhygiëne en het screenen op antibioticaresistente bacteriën, en het vergroten van hun capaciteit om patiënten die positief testen te isoleren.
Volgens het ECDC is de eerste lijn van zorg (huisartsen, etc.) verantwoordelijk voor 90% van het antibioticagebruik. Het ECDC roept daarom op tot meer bewustmakingscampagnes en actie om gedrag te veranderen om onnodig gebruik van geneesmiddelen te voorkomen.
In België daalt het antibioticagebruik in de periode 2019-2023 met 3%. Toch blijven de Belgen met 20,6 doses per 1.000 inwoners per dag vorig jaar bovenaan de lijst staan van de hoogste antibioticagebruikers in Europa. Finland is het enige land dat op schema ligt om de doelstelling van 20% reductie te halen.
Wat betreft infecties veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën heeft België zijn 2030-doelstellingen voor staphylococcus aureus (-21% sinds 2019) en escherichia coli (-23%) ruimschoots gehaald. Net als veel andere Europese landen heeft België echter een sterke stijging gezien van het aantal gevallen van infectie met de resistente vorm van klebsiella pneumoniae (+74%).
“Om de 2030-doelstellingen van de EU te halen, is een eensgezinde en dringende reactie in de hele EU nodig om te voorkomen dat antimicrobiële resistentie de gezondheidszorg ondermijnt. Deze reactie is essentieel om patiënten te beschermen en de effectiviteit van antibiotica voor toekomstige generaties te behouden”, aldus Pamela Rendi-Wagner, directeur van het ECDC.