Apothekers hebben 700.000 zelftests verkocht

Afbeelding
 zelftests
Apothekers hebben in bijna twee maanden meer dan 700.000 zelftests verkocht, zei Georges Verpraet, woordvoerder van de Belgische Farmaceutische Vereniging (APB), woensdag. De verkoop begon op 6 april. De tests zijn vooral bedoeld als "teken van respect voor de naasten", aldus Corona-commissaris Pedro Facon. Mensen die al symptomen vertonen, moeten contact opnemen met hun huisarts.

Tijdens een recente persconferentie riep het Crisiscentrum de bevolking op de zelftest te gebruiken alvorens samen te komen met vrienden of familie. Uit de cijfers kunnen wij niet opmaken dat de Belgen zich aan deze aanbeveling houden. "Wat we merken is dat veel mensen komen om zich voor het eerst te laten testen. En ze vragen de apotheker om uitleg," legt Georges Verpraet uit. "De keuze van de regering om deze tests via apothekers te verspreiden was dus de juiste beslissing."

De verkoop van deze tests kwam traag op gang, deels vanwege leveringsproblemen. Maar die problemen zijn inmiddels opgelost, zegt Verpraet. "Bovendien zijn er nu verschillende merken die zelftests aanbieden. Een eventueel tekort bij één leverancier wordt dan onmiddellijk gecompenseerd door de concurrentie".