Associatie van zonbeschermingsgedrag met botmineraaldichtheid en osteoporotische botbreuken

Afbeelding
bones
Ondanks het opkomende geruststellende bewijs dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen zonnebescherming en vitamine D-deficiëntie, zijn er weinig gegevens die erop wijzen dat multimodale zonnebescherming verband houdt met een verminderde botmineraaldichtheid (BMD) en/of een verhoogde prevalentie van osteoporotische botbreuken. Dit gebrek aan gegevens kan leiden tot bezorgdheid en een afname van het zonbeschermingsgedrag van de patiënten.

Een Amerikaanse transversale cohortstudie evalueerde deze hypothese bij 3418 volwassenen (gemiddelde leeftijd 39,5 jaar en 52,9% vrouw). Maatregelen ter bescherming tegen de zon (in de schaduw blijven, lange kleding dragen of zonnecrème aanbrengen) werden geëvalueerd en in verband gebracht met botmineraaldichtheid en osteoporosebreuken (heup, pols, wervelkolom).

Bij de proefpersonen die bij langdurige blootstelling aan de zon regelmatig preventieve maatregelen namen (31,6% in de schaduw blijven, 11,8% lange kleding dragen, 26,1% een fotoprotector aanbrengen), werd geen vermindering van de botmineraaldichtheid of verhoging van de prevalentie van osteoporosefracturen aangetoond. Deze geruststellende resultaten zijn een aanvulling op het groeiende bewijsmateriaal over de veiligheid van zonnebrandmiddelen, waarbij geen significant negatief verband met de gezondheid van de botten wordt aangetoond.

Ref: Afarideh M, Sartori-Valinotti JC, Tollefson MM. Association of Sun-Protective Behaviors With Bone Mineral Density and Osteoporotic Bone Fractures in US Adults [published online ahead of print, 2021 Oct 27]. JAMA Dermatol. 2021;10.