Astra Zeneca-vaccin geschorst in drie Europese landen

Afbeelding
Sofia, Bulgaria - December 14, 2020: AstraZeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine and Syringe. Conceptual image.
Denemarken heeft donderdag uit voorzorg en tot nader order het gebruik van het vaccin van AstraZeneca tegen Covid-19 opgeschort uit vrees voor trombosevorming bij gevaccineerde personen. Een besluit dat zeer snel werd gevolgd door Noorwegen en IJsland.

Op 8 maart kondigde Oostenrijk aan dat het de toediening van een door AstraZeneca geproduceerde serie vaccins had stopgezet, nadat een 49-jarige verpleegster enkele uren nadat zij was ingeënt aan meervoudige trombose was overleden. Een 35-jarige collega van haar, die met dezelfde serie was ingeënt, kreeg een longembolie, maar is momenteel aan de beterhand. "Er zijn twee andere gevallen van trombo-embolische voorvallen gemeld na injecties uit dezelfde serie", aldus het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat aankondigde dat een voorlopig onderzoek geen verband had gevonden tussen het vaccin Covid-19 van AstraZeneca en de dood van een Oostenrijkse verpleegster die ermee was geïnjecteerd.

Deze ABV5300 batch werd aan 17 landen van de Europese Unie (EU) geleverd en omvat 1 miljoen doses van het vaccin. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen hebben ook vier EU-landen deze serie uit voorzorg opgeschort: Estland, Litouwen, Letland en Luxemburg. Bovendien hebben Denemarken en Noorwegen alle vaccins van AstraZeneca geschorst.

"Het is belangrijk te benadrukken dat we het AstraZeneca-vaccin niet hebben opgegeven, maar we nemen een pauze in het gebruik ervan," aldus het hoofd van het Deense bureau, Søren Brostrøm. "Er is substantiële documentatie dat het vaccin zowel veilig als efficiënt is. Maar samen met het Deense geneesmiddelenbureau moeten we reageren op meldingen van mogelijke ernstige bijwerkingen, zowel in Denemarken als in andere Europese landen. "Volgens de voorlopige resultaten van het onderzoek van het EMA "is er momenteel echter geen signaal dat deze gevolgen te wijten zijn aan het vaccin en die behoren niet tot de vermelde bijwerkingen van dit vaccin". Volgens de tot dusver beschikbare informatie is het aantal trombo-embolische voorvallen bij gevaccineerde personen inderdaad niet hoger dan het aantal dat bij de algemene bevolking wordt waargenomen. Tot 9 maart 2021 zijn er 22 gevallen van trombo-embolische voorvallen gemeld onder de 3 miljoen mensen die in de EU met het vaccin van AstraZeneca zijn gevaccineerd. 

Is België bezorgd over deze vaccin batch? "Er is geen reden om de vaccinatie in België op te schorten," zegt Prof. De Wit, hoofd van de afdeling Infectieziekten van het CHU Saint-Pierre.

Volgens Dirk Ramaekers, hoofd van de vaccinatiewerkgroep, schort België de vaccinatie momenteel niet op. Hij vertelde donderdagmiddag aan verschillende media dat mensen die vandaag het AstraZeneca-vaccin krijgen, zich geen zorgen hoeven te maken. Volgens Ramaekers is er een bijzondere "levering" die Denemarken tot voorzorgsmaatregelen noopt. België onderzoekt of de zending in kwestie ook in ons land werd geleverd.