Bacteriële infecties wereldwijd tweede doodsoorzaak

Afbeelding
Bacteriën
Volgens een recente studie zijn bacteriële infecties wereldwijd de tweede doodsoorzaak, na hartziekten, en worden stafylokok aureus en pneumokok genoemd als de meest dodelijke bacteriën.

De studie, gepubliceerd in de Lancet, selecteerde ongeveer 30 bacteriën en beoordeelde hoeveel sterfgevallen daarmee in verband werden gebracht. "Sterfgevallen in verband met deze bacteriën zijn wereldwijd de op een na belangrijkste doodsoorzaak" na coronaire hartziekten, concluderen de auteurs. Met 7,7 miljoen sterfgevallen in verband met bacteriële infecties kan een op de acht sterfgevallen daaraan worden toegeschreven, ook al dateren deze cijfers van 2019, vóór de Covid pandemie. Van de ongeveer 30 geselecteerde bacteriën zijn er slechts vijf verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle sterfgevallen: stafylokok aureus, E. coli, pneumokok, Klebsellia pneumoniae en de pyocyane bacil. Staphylococcus aureus is "de belangrijkste bacteriële doodsoorzaak in 135 landen", aldus de studie. Bij kinderen jonger dan vijf jaar waren pneumokokkeninfecties het meest dodelijk. Voor de onderzoekers illustreren deze resultaten hoe bacteriële infecties een "dringende prioriteit" zijn in de volksgezondheid. Zij roepen op om te werken aan infectiepreventie, meer vaccinatie en een beter gebruik van antibiotica om antibioticaresistentie te voorkomen.

Volgens het rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) sterven elk jaar meer dan 35.000 mensen aan infecties die worden veroorzaakt door antibioticaresistente ziekteverwekkers, de zogenaamde "superbacteriën". Deze cijfers stijgen sinds 2020, en vooral in 2021.

In 2021 is het aantal gevallen van antibioticaresistente Acinetobacter-infecties meer dan verdubbeld (+121%) ten opzichte van het gemiddelde van 2018-2019. Infecties met carbapenem-resistente Klebsiella pneumoniae (antibioticum in laatste instantie) zijn naar schatting toegenomen met 31% in 2020 en 20% in 2021. Ten slotte zou het aantal gemelde gevallen van Candida auris (een schimmelpathogeen dat invasieve infecties veroorzaakt) tussen 2020 en 2021 bijna zijn verdubbeld.

"Elke dag sterven in de EU bijna 100 mensen aan deze infecties. Verdere inspanningen zijn nodig om onnodig gebruik van antimicrobiële stoffen te blijven beperken, de infectiepreventie en -bestrijding te verbeteren, antimicrobiële stewardship-programma's op te zetten en uit te voeren en te zorgen voor voldoende microbiologische capaciteit op nationaal niveau", aldus Andrea Ammon, directeur van het ECDC.

De verspreiding van deze superbacteriën tijdens de pandemie zou het gevolg kunnen zijn van het toegenomen voorschrijven van antibiotica voor de behandeling van Covid-19 en andere bacteriële infecties tijdens lange ziekenhuisverblijven. Volgens het rapport zal het gebruik van breedspectrumantibiotica tussen 2012 en 2021 met 15% toenemen en dat van carbapenem met 34%. Het gebruik van reserveantibiotica, d.w.z. antibiotica die moeten worden gereserveerd voor de behandeling van bevestigde of vermoede multiresistente infecties, is in dezelfde periode meer dan verdubbeld.