Belang van periconceptionele foliumzuursuppletie

Afbeelding
microvoedingsstoffenstatus
De microvoedingsstoffenstatus van de moeder speelt een belangrijke rol bij de preventie van pathologieën bij de pasgeborene door haar betrokkenheid bij talrijke cellulaire processen. Verschillende studies hebben aangetoond dat suppletie met foliumzuur de frequentie van bepaalde ernstige hartziekten zou kunnen verminderen.

Aangeboren hartafwijkingen maken een aanzienlijk deel uit van de afwijkingen die in de perinatale periode worden vastgesteld. Hun prevalentie is hoger in ontwikkelingslanden dan in ontwikkelde landen. De risicofactoren zijn genetisch en omgevingsgebonden. Een Chinese studie werd uitgevoerd om de effecten van periconceptionele maternale suppletie met foliumzuur of foliumzuur-bevattende micronutriënten in de preventie van aangeboren hartziekten te bepalen. In totaal werden 63.969 eenlinggeboorten bestudeerd.

De conclusie is dat maternale periconceptionele suppletie met foliumzuur het risico op aangeboren hartziekten lijkt te verminderen, vooral de ernstigste. Deze supplementatie is doeltreffender als zij vóór de conceptie wordt toegediend. De doeltreffendheid wordt niet beïnvloed door het gebruik van foliumzuur of multivitaminen.