België introduceert nieuwe preventieve opties tegen RSV bij baby's

Afbeelding
x
In België loopt de seizoensgebonden RSV-epidemie meestal van oktober tot maart, met een piek midden december. Tijdens deze piek worden de gezondheidszorgsystemen elk jaar aanzienlijk onder druk, met duizenden ziekenhuisopnames van baby's. Twee nieuwe doeltreffende middelen zijn goedgekeurd voor de preventie van RSV-gerelateerde aandoeningen van de lagere luchtwegen bij baby's. Dit is een belangrijke mijlpaal in de historische inspanning om dit virus te bestrijden.

“RSV is een veelvoorkomend maar ernstig ademhalingsvirus dat de overgrote meerderheid van de zuigelingen treft. Seizoensgegevens die over meer dan twintig jaar zijn verzameld, benadrukken de onvoorspelbaarheid en ernst van RSV-epidemieën. Elk jaar zien we een groot aantal ziekenhuisopnames, intensive care opnames en huisarts- of spoedeisende hulp consulten in verband met aandoeningen van de lagere luchtwegen veroorzaakt door dit virus, waardoor onze kinderafdelingen overspoeld worden. Omdat er geen behandeling beschikbaar was, lag de nadruk op ondersteunende zorg. We zijn erg blij om te zien dat preventie nu mogelijk is en we hopen in België dezelfde impact te zien als in sommige landen waar deze preventieve behandeling vorig seizoen werd geïntroduceerd,” merkt Prof. Dr. Marc Raes, kinderarts in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, op. In de afgelopen jaren zijn er verschillende succesvolle proeven gepubliceerd met vaccins en monoklonale antilichamen die bescherming bieden tegen de ernstige vorm van RSV, wat een belangrijke vooruitgang betekent in de strijd tegen dit alomtegenwoordige virus.

Twee nieuwe preventiemiddelen gericht tegen het preF-proteïne van RSV A en B zijn ontwikkeld. Een bivalent vaccin op basis van F-proteïne dat wordt toegediend aan zwangere vrouwen om hun baby's te beschermen vanaf de geboorte tot zes maanden, en een monoklonaal antilichaam met een verlengde halfwaardetijd voor passieve immunisatie van zuigelingen gedurende ten minste vijf maanden na één enkele intramusculaire injectie. 

“Elke inspanning om het aantal door vaccinatie te voorkomen ziekten te verminderen is welkom. Na vele jaren waarin preventieoplossingen beperkt bleven tot een minderheid van zuigelingen, zijn we nu getuige van een overgang naar een betere preventie van RSV-ziekte voor alle zuigelingen. Dit zal de ziektelast veroorzaakt door RSV aanzienlijk verminderen, evenals de stress voor ouders en verzorgers die geconfronteerd worden met deze soms ernstige ziekte”, concludeert Prof. Dr. David Tuerlinckx, pediater aan CHU Dinant-Godinne/UCL Namur. 

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beveelt RSV-preventie met een van beide opties aan voor alle baby's jonger dan één jaar die hun eerste RSV-seizoen ingaan. Preventie is ook geïndiceerd voor kinderen tussen één en twee jaar tijdens hun tweede RSV-seizoen als ze risicofactoren hebben voor ernstige infecties. Het monoklonale antilichaam wordt vergoed voor alle kinderen jonger dan 6 maanden die hun eerste RSV-seizoen ingaan.