Benzodiazepine-afbouwprogramma verlengd tot 31 augustus 2024

Afbeelding
x
Sinds 1 februari 2023 kan een ontwenningsprogramma worden aangeboden aan bepaalde ambulante patiënten die benzodiazepinen of Z-drugs gebruiken. Dit programma is gebaseerd op magistrale bereidingen van capsules op voorschrift van een arts. Het project, dat oorspronkelijk een jaar zou duren, is verlengd tot 31 augustus 2024.

De consumptie van benzodiazepinen en aanverwante geneesmiddelen (Z-drugs) in België is een van de hoogste in Europa. Naast het risico op tolerantie en afhankelijkheid dat met deze producten gepaard gaat, bestaat er ook een risico op vallen, geheugenproblemen, slaperigheid overdag en ongevallen. Vanaf 1 februari 2023 kan aan bepaalde chronische gebruikers van benzodiazepinen en Z-drugs een gradueel afbouwprogramma onder begeleiding van een arts en apotheker worden aangeboden. Dit multidisciplinaire programma, waarbij de patiënt, de voorschrijver en de apotheker betrokken zijn, stelt patiënten in staat om geleidelijk te stoppen met het gebruik van benzodiazepinen over een periode van 50 tot 360 dagen, of om te stabiliseren op de laagst mogelijke dosis. Het project lijkt een succes: sinds de start van het project (februari 2023) volgen al meer dan 2.000 Belgische apothekers meer dan 5.500 patiënten op. Uit cijfers van de Belgische Farmaceutische Vereniging (APB) blijkt ook dat er wekelijks 105 nieuwe ontwenningsprogramma's worden opgestart in apotheken. Dit aantal blijft min of meer stabiel. Gezien de zeer positieve resultaten van dit initiatief is het project, dat aanvankelijk één jaar zou duren, verlengd tot 31 augustus 2024.

 

Ter herinnering: dit programma wordt gestart op basis van een medisch voorschrift. Patiënten moeten aan een aantal criteria voldoen:

·       Ten minste 18 jaar oud zijn.

·       Toestemming hebben gegeven voor eHealth (delen van gezondheidsgegevens).

·       Het programma volgen in een ambulante omgeving (d.w.z. niet in verpleeghuizen), in dezelfde apotheek van hun keuze voor de duur van het programma.

·       Chronisch gebruik (≥ 3 maanden) van één benzodiazepine of aanverwant geneesmiddel (Z-drug), eenmaal daags ingenomen in een dosis van niet meer dan 3 keer de DDD (Defined Daily Dose).

·       Patiënten hebben slechts recht op vergoeding voor één programma per jaar. 

Meer informatie over praktische aspecten voor artsen en apothekers is beschikbaar in het februarinummer 2023 van Folia Pharmacotherapeutica februari 2023.