Bewegen, de eerstelijnsbehandeling van artrose

Afbeelding
artrose
17 september was de Wereld Dag aangaande artrose, een gelegenheid om eraan te herinneren dat deze pathologie de meest voorkomende gewrichtsziekte is en een belangrijke oorzaak van pijn bij de oudere patiënt. De nieuwe aanbevelingen voor de behandeling leggen de nadruk op niet-farmacologische behandelingen.

Ontsteking en pijn

Osteoarthrose is een ziekte die het hele orgaan aantast en zich manifesteert op alle niveaus van de medische beeldvorming: subchondrale botcysten en sclerose van het bot, vorming van perifere osteofyten, verlies van kraakbeen en verdikking van het gewrichtskapsel. Deze afwijkingen worden veroorzaakt door een inflammatoir afbraakproces dat wordt veroorzaakt door mechanische spanning, biomechanische factoren en genetische aanleg. De behandelingen moeten pijn- en ontstekingsvrij zijn en een conservatieve of zelfs herstellende benadering van het betreffende gewricht bieden.

Welke behandeling in 2020?

In de afgelopen jaren hebben verschillende internationale wetenschappelijke verenigingen aanbevelingen gepubliceerd voor het beheer van gonartrose. De meest recente werden uitgegeven in 2019 door de Osteoartritis Research Society International, OARSI. Zij houden rekening met de aanwezigheid van co-morbiditeit, met name cardiovasculaire co-morbiditeit (zie kader).

Als eerste lijn van de behandeling benadrukken deze aanbevelingen het belang van een globaal beheer met inbegrip van aangepaste niet-farmacologische behandelingen (regelmatige fysieke activiteit, fysiotherapie, tai chi, yoga, gewichtsverlies, etc.) en het beheer van de comorbiditeiten. De patiënt moet een centrale rol spelen in dit beheer, wat betekent dat hij moet worden voorgelicht over zijn pathologie, de evolutie ervan en de behandelingen.

Orale NSAID's en paracetamol maken geen deel meer uit van de eerstelijnsaanbevelingen en zijn uitgesloten bij de aanbevelingen bij artrotische patiënten met bijbehorende hart- of maagproblemen of fragiliteitssyndroom.

De ongunstige veiligheidsprofielen van vaak voorgeschreven artrose-behandelingen voor de knie hebben ertoe geleid dat patiënten, clinici en de industrie op zoek zijn gegaan naar veiligere alternatieven, waaronder voedingssupplementen.

 "U kunt deze producten aanbevelen, maar alleen als ze in therapeutische doses zijn en niet infra-therapeutisch zoals het geval kan zijn", zegt professor Yves Henrotin, ULG, die ook adviseert om de voorkeur te geven aan producten die de klinische tests hebben doorstaan.

Wat doet de research?

Sommige innovaties worden getest om de pijn van artrose te bestrijden. Dit is het geval bij anti-NGF ‘s, analgetische biotherapie. "Dit zijn de anti-Nerve Growth Factor geneesmiddelen die het mogelijk maken om de neo-innervatie te blokkeren die bij artrose en in het bijzonder bij artrose rugpijn wordt waargenomen en die verantwoordelijk is voor de pijn. Ze zouden binnen 3 of 4 jaar op de markt moeten zijn", zegt professor Henrotin.

PRP-injecties, injecties van bloedplaatjes in het pijnlijke gewricht, werden aanbevolen voor gonartrose op het congres van de European League Against Rheumatism (Eular). Het plasmaconcentraat, afkomstig van de patiënt en rijk aan groeifactoren, belooft het beschadigde kraakbeen te regenereren en zorgt daarbij voor verzachting van de pijn. Maar de deskundigen temperen: "Voorlopig zijn er evenveel studies die aantonen dat het werkt als dat er studies zijn die aantonen dat het niet werkt, we wachten op verdere resultaten. »

Afbeelding verwijderd.