Bijna één Belg op drie slaapt slecht door de pandemie

Afbeelding
Humor, asian young adult using face mask cover her eyes sleeping
Onderzoekers van de VUB en het CHU Brugmann hebben een studie uitgevoerd over de kwaliteit van onze slaap sinds het begin van de pandemie. De resultaten zijn duidelijk. Sedert de tweede lock-down lijdt 1 op de 3 Belgen aan slapeloosheid.

Gedurende verschillende maanden heeft het team van Olivier Mairesse, docent neurowetenschappen aan de VUB en slaapspecialist in het Brugmann ziekenhuis, ongeveer 10.000 Belgen ondervraagd over hun slaapgewoonten. In normale omstandigheden heeft tussen de 7 en 10% van de bevolking last van inslaapproblemen of slapeloosheid. Na de eerste lock-down steeg het tot 19%. Na de tweede lock-down liep dit op tot 29%. Slaapgebrek of slaap van slechte kwaliteit kan leiden tot een reëel verlies van levenskwaliteit en gevolgen op langere termijn.

We merkten dat in het begin de angst om het virus op te lopen overheerste," legt Olivier Mairesse uit. Vervolgens zagen we dat de door overheidsmaatregelen veroorzaakte stress ook een rol speelde. Het feit dat we niet weten wanneer we uit deze pandemie zullen komen is niet bevorderlijk, maar het is de vrijheidsberoving die echt belangrijk is. De mensen verkeren in een toestand die dicht bij depressie ligt, wat de kwaliteit van hun slaap beïnvloedt."

CGT aan de balie is mogelijk!

Gedragstherapieën beogen het herstel van een bevredigend slaapritme door onder meer in te werken op overtuigingen en gedragingen die schadelijk zijn voor de slaap, zoals onrealistische schattingen van de hoeveelheid slaap die nodig is, overschatting van de gevolgen van slapeloosheid, en fouten in strategieën om de slaap te bevorderen. Deze behandeling leidt tot een aanzienlijke verbetering van de symptomen. Olivier Mairesse merkt op: "In de apotheek moet u uw patiënten herinneren aan bepaalde principes van deze therapie:

  • Ga alleen naar bed als u moe of slaperig bent
  • Als u in bed ligt, mag u geen tv kijken, lezen, eten of stressen. Het bed wordt alleen gebruikt voor seks en om te slapen.
  • Als u na 20 minuten nog niet slaapt, sta dan op en ga naar een andere kamer. Ga pas terug naar bed als u moe bent. Herhaal deze stap zo vaak als nodig gedurende de nacht.
  • Gebruik de wekker om elke dag op dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend, gedurende ten minste 15 dagen.
  • Doe geen dutje overdag.

Men moet zich ook losmaken van de schermen en de angstwekkende informatiestroom tijdens deze angstwekkende periode. Maar, als patiënten klagen over aanhoudende symptomen, moeten ze worden doorverwezen naar een arts.”