Cijfer van de week: Een op de zes Belgen heeft dagelijks buikpijn.

Afbeelding
Dame buikpijn
Een op de zes Belgen heeft dagelijks buikpijn en deze personen wachten vaak te lang met het raadplegen van hun huisarts of apotheker voor een meer gerichte behandeling naargelang de leden van de Wetenschappelijke Vereniging voor Algemene Geneeskunde en de Belgische Vereniging van Apothekers.

Volgens de enquête van Ipsos heeft 54% van de Belgische bevolking (49% mannen en 61% vrouwen) minstens één keer per jaar last van buikpijn, twee op de drie mensen hebben er elke maand last van en één op de zes heeft er dagelijks last van.
« Hoewel ze vaak onschadelijk en niet gevaarlijk voor de gezondheid zijn, kunnen ze een aanzienlijke impact hebben en de levenskwaliteit beïnvloeden, » zegt Dr. Aurore Girard, lid van MGHS. "Negentig procent van de serotonine, het gelukshormoon, wordt geproduceerd in de darmen.


Er zijn verschillende soorten pijn die worden gekenmerkt door verschillende symptomen zoals diarree, krampen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, winderigheid, reflux, langzame spijsvertering, constipatie of menstruatiepijn voor vrouwen.
Het MGHS roept de bevolking op om waakzaam te zijn voor symptomen "die kunnen duiden op iets ernstiger", bekend als red flag, zoals bloed in de ontlasting, chronische diarree of braken, gewichtsverlies of een familiegeschiedenis van kanker.
Ongeveer zeven van de tien mensen met buikpijn hebben minstens één keer pijnstillers zoals paracetamol gebruikt. Hoewel ze de kortstondige pijn in ons brein kunnen verminderen, verwijderen ze niet echt de oorzaak van de pijn, die verborgen zit in de gladde spieren van de darmwand. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 16% van de ondervraagden niet tevreden is met hun behandeling.

"We weten dat veel mensen kiezen voor zelfmedicatie als ze buikpijn hebben. De apotheker is hier dus weer een essentiële zorgverlener, zeer gemakkelijk bereikbaar, dicht bij de mensen die hen kan adviseren en begeleiden om de juiste behandeling voor hun probleem te vinden of hen zo nodig naar een dokter te sturen", legt apotheker Georges Verpraet van het APB uit.