Coronavirus: tocilizumab vermindert sterfte

Afbeelding
 tocilizumab
Het monoklonale antilichaam, tocilizumab, vermindert op doeltreffende wijze het risico op overlijden bij in het ziekenhuis opgenomen Covid-19-patiënten, zo blijkt uit een recente studie bij 10930 patiënten.

Intraveneus tocilizumab had gemengde resultaten laten zien in een aantal kleinere klinische onderzoeken, maar dit onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA, bundelt de resultaten van 27 klinische studies in 28 landen. Het is de eerste die zo'n groot aantal mensen omvat. Volgens de hoofdauteur, Manu Shankar-Hari, een professor aan het King's College in Londen, is dit "definitief bewijs".

De analyse was gericht op de monoklonale antilichamen sarilumab en tocilizumab, interleukine-6-antagonisten die oorspronkelijk voor reumatoïde artritis werden gebruikt.

Bij gehospitaliseerde patiënten verminderde de toediening van een van deze twee geneesmiddelen samen met steroïden het risico op overlijden met 17%, vergeleken met het gebruik van steroïden alleen. Steroïden zoals dexamethason, die ook een ontstekingsremmend effect hebben, waren de eerste behandeling waarvan bewezen is dat zij de mortaliteit als gevolg van Covid-19 verminderen. Aan de studie namen 10.930 patiënten deel, van wie er 6.449 een behandeling kregen (sarilumab of tocilizumab), en 4.481 de gebruikelijke zorg of placebo kregen. 

Het risico op overlijden na 28 dagen in de behandelingsgroep was 22%, vergeleken met 25% in de placebogroep.

Wanneer alleen degenen die gelijktijdig de behandeling en corticosteroïden kregen werden geïsoleerd, daalde het risico op overlijden tot 21%. Bovendien verminderde de behandeling ook het risico om een beademingsapparaat te moeten gebruiken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft daarom dinsdag het gebruik ervan aanbevolen, samen met corticosteroïden, bij patiënten met ernstige gevallen van Covid-19.

Ref : Association Between Administration of IL-6 Antagonists and Mortality Among Patients Hospitalized for COVID-19: A Meta-analysis