Coronavirus: WHO beveelt molnupiravir aan, onder voorwaarden

Afbeelding
molnupiravir
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag de anti-Covid-pil van het Amerikaanse bedrijf Merck (MSD) aanbevolen voor patiënten met een nog lichte Covid 19 maar met een hoog risico op ziekenhuisopname, met name oudere mensen.

Molnupiravir, een antiviraal geneesmiddel, moet snel na het begin van de symptomen worden toegediend en gedurende vijf dagen worden ingenomen om te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden.

Het wordt aanbevolen voor patiënten met niet-ernstige Covid-19 die het hoogste risico op ziekenhuisopname lopen, aldus verklaarde woensdag een WHO-panel van internationale deskundigen in het British Medical Journal (BMJ).

Patiënten die het risico lopen in het ziekenhuis te worden opgenomen, zijn onder meer niet-gevaccineerden, ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en mensen met chronische ziekten.

Anderzijds mogen "jonge en gezonde patiënten, met inbegrip van kinderen, en zwangere en borstvoedende vrouwen" de behandeling niet nemen, aldus het WHO-panel.

De aanbeveling is gebaseerd op nieuwe gegevens van zes gerandomiseerde gecontroleerde proeven waarbij 4 796 patiënten betrokken waren, de grootste gegevensreeks over het geneesmiddel tot nu toe, aldus de WHO.

Uit de resultaten van deze proeven blijkt over het algemeen dat molnupiravir het risico van ziekenhuisopnames vermindert (43 opnames minder per 1000 risicopatiënten) en de tijd tot de symptomen verdwijnen (gemiddeld 3,4 dagen minder).

Minder zeker is het geringe effect op het sterftecijfer (6 minder sterfgevallen per 1.000 patiënten).

De deskundigen bevelen ook behandeling met de monoklonale antilichamen van Regeneron (casirivimab en imdevimab) alleen aan voor mensen van wie is bevestigd dat zij niet met de Omicron-variant zijn besmet. Deze antilichamen zijn ondoeltreffend gebleken tegen de variant.

Merck's molnupiravir is de enige anti-Covid pil met Pfizer's nirmatrelvir/ritonavir combinatie. De behandeling van Merck geeft echter meer aanleiding tot bezorgdheid dan die van Pfizer wat de bijwerkingen betreft. De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit heeft het bijvoorbeeld niet goedgekeurd voor gebruik bij kinderen onder de 18 jaar omdat het de ontwikkeling van botten en kraakbeen kan beïnvloeden.