Covid-19: 73 experts pleiten voor massale vitamine D-suppletie

Afbeelding
vitamine d
Vanaf het begin van de pandemie kreeg vitamine D steeds meer aandacht. 73 Franstalige experts en 6 Franse wetenschappelijke verenigingen vragen om de suppletie van vitamine D aan het geheel van de Franse bevolking als beschermend element tegen COVID-19 naast de vaccin- en de sanitaire veiligheidsmaatregelen Deze deskundigen beweren niet dat vitamine D sterfgevallen zal voorkomen, maar ze geloven dat het een "extra wapen tegen Covid" zou kunnen zijn.

Gezien het groeiende aantal studies die het belang voor de preventie van ernstige vormen van de ziekte bevestigen, vragen 73 Franstalige deskundigen en 6 Franse wetenschappelijke verenigingen (waaronder de Franse Kinderbescherming en de Franse Vereniging voor Geriatrie en Gerontologie) om een vitamine D-supplement voor de hele Franse bevolking, in het bijzonder voor ouderen en risicogroepen. Vitamine D, buiten haar bekende rol in het calciummetabolisme, dient ook om de eiwitsynthese te reguleren, en in het bijzonder de ACE2-receptor, die het doelwit is dat SARS-CoV2 in staat stelt om de cellen binnen te dringen. Het zou dus in staat zijn om de "cytokinestorm", die de meest ernstige gevallen kenmerkt, te beperken. Gezien het hoge vitamine D-tekort bij 40-50% van de Franse bevolking en nog meer bij mensen die het risico lopen op ernstige vormen van Covid-19, bevelen deskundigen een wijdverspreide promotie van vitamine D-suppletie en het gebruik van hoog gedoseerde supplementen aan zodra Covid-19 is gediagnosticeerd.

Dit zou nog een wapen tegen de Covid kunnen zijn, het zou zonde zijn om daaraan voorbij te gaan", legt professor Cédric Annweiler, hoofd van de afdeling geriatrie van het CHU Angers, die achter de oproep zit, uit. Franse studies hebben aangetoond dat onder de ouderen, degenen die regelmatig vitamine D-supplementen krijgen, 90 procent een lager risico hebben om een ernstige vorm van de ziekte te ontwikkelen als ze de infectie oplopen. Gezien de toestand van de epidemie zou het een schande zijn om ons dit extra wapen te ontnemen, zelfs als het niet in de plaats komt van vaccins of sanitaire veiligheidsmaatregelen. »