Covid-19: Een gebrek aan vitamine D zou het sterftecijfer verhogen...

Afbeelding
vitamine d
Patiënten met een ernstig vitamine D-tekort hebben volgens een Amerikaanse studie twee keer zoveel kans als anderen op het ontwikkelen van een ernstige vorm van Covid-19.

In een recente studie toonde een researchteam, onder leiding van de Northwestern University (VS), een significante correlatie aan tussen de vitamine D-spiegels en de mate van ernst/dodelijke risico's die met Covid-19 gepaard gaan. Hun werk omvatte een statistische analyse van gegevens uit China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Iran, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. In het algemeen was het sterftecijfer hoger in landen als Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, waar het gemiddelde vitamine D-niveau bij patiënten lager ligt dan in de landen die minder door Covid-19 werden getroffen.

Door de combinatie van de patiëntgegevens met vroegere studies over de vitamine D-spiegels en biologische gegevens hebben de auteurs aangetoond dat het risico op ernstige Covid-19 bij belangrijke hypovitaminose D 17,3% was, vergeleken met 14,6% voor normale vitamine D-spiegels. Het risico wordt dus met 18,5% verhoogd in geval van insufficiëntie. De onderzoekers veronderstellen dat vitamine D de ernst van de cytokinestorm kan verminderen en dus ook de ernst van de infectie.

"De cytokinestorm kan de longen ernstig beschadigen en leiden tot een acuut respiratoir noodsyndroom en overlijden", verklaarden de onderzoekers.  "Dit is wat de doodsoorzaak lijkt te zijn bij de meerderheid van de patiënten met COVID-19, en dit is waar vitamine D vermoedelijk een grote rol speelt, niet alleen door het versterken van het aangeboren immuunsysteem, maar ook door het voorkomen van een kwalijke hyperactiviteit van het immuunsysteem.

"Vitamine D verzacht de ontstekingsstorm en de gevolgen ervan, het kan worden beschouwd als een aanvulling op elke vorm van therapie".

Nathalie Evrard

Referenties: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058578v3