Covid-19 vaccinatie: de derde dosis nog niet aan de orde

Afbeelding
vaccinatie
Op 9 juli kondigde de alliantie Pfizer/BioNTech aan van plan te zijn "in de komende weken" bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en zijn Amerikaanse tegenhanger, de Food and Drug Administration (FDA), toestemming te vragen voor het gebruik van een extra 'boosterdosis' van zijn Covid-19-vaccin.

De redenering van het farmaceutisch bedrijf voor deze beslissing was gebaseerd op gegevens die aantonen dat er een hoger risico bestaat om zes maanden na de vaccinatie opnieuw te worden besmet, onder andere door de Delta-variant, die bekend staat als zeer besmettelijk. Volgens wetenschappelijk directeur Mikael Dolsten van Pfizer/BioNTech "zelfs als de bescherming tegen ernstige gevallen van de ziekte gedurende zes maanden hoog blijft, en zelfs als het vaccin zeer actief blijkt te zijn tegen de Delta-variant, wordt verwacht dat de doeltreffendheid tegen symptomatische gevallen na verloop van tijd zal afnemen en dat er varianten zullen opduiken. Na zes maanden is het risico op een nieuwe besmetting mogelijk, omdat de antilichamen afnemen. Daarom hebben wij gezegd, en blijven wij geloven, dat het op grond van alle gegevens waarover wij op dit moment beschikken waarschijnlijk is dat een derde dosis tussen zes en twaalf maanden na de vaccinatie nodig kan zijn. Deze niveaus zijn "5 tot 10 keer hoger" dan die welke na de eerste twee doses zijn waargenomen.”

Hoewel het besluit over een algemene derde dosis door de gezondheidsautoriteiten op Europees niveau zal moeten worden genomen op basis van wetenschappelijke gegevens, belet dit in ieder geval niet dat bepaalde autoriteiten op nationaal niveau, zoals het geval is in Frankrijk en Israël, op basis van recente wetenschappelijke publicaties de toediening van een derde dosis aanbevelen aan meer risicovolle en kwetsbare personen, bijvoorbeeld  personen met een verzwakt immuunsysteem, die niet voldoende beschermd zijn met twee doses. Op Belgisch niveau hebben we hierover nog geen beslissing genomen, maar het is een belangrijke en dringende kwestie waarvoor gegevens beschikbaar beginnen te komen," legt Prof. Dogné uit. Over een eventuele derde dosis als "booster" voor de totale bevolking zal waarschijnlijk pas aan het eind van de zomer een besluit worden genomen, wanneer de gezondheidsautoriteiten de wetenschappelijke gegevens zullen hebben ontvangen om deze kwestie te bespreken en een advies uit te brengen. Gegevens over de werkzaamheid in de praktijk uit Europa en andere delen van de wereld zijn van bijzonder belang als aanvulling op de klinische proefgegevens over deze boosterdoses. Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft woensdag in een verklaring laten weten dat het ook contact opneemt met vaccinontwikkelaars om de gegevens te coördineren. Dit moet het mogelijk maken het regelgevingsproces zo spoedig mogelijk te beginnen, zodat zo nodig een boosterdosis kan worden gebruikt.