Covid-19: wat zijn de risico's voor zwangere vrouwen?

Afbeelding
zwangere vrouwen
Volgens een Amerikaanse studie is het risico voor symptomatische patiënten die met Covid-19 geïnfecteerd zijn om een ernstige vorm van de ziekte te ontwikkelen, waarbij intensieve zorg met kunstmatige beademing nodig is, drie keer zo groot bij zwangere vrouwen.

De kennis over SARS-COV-2 infectie bij zwangere vrouwen is zeer beperkt. De fysiologische veranderingen die gerelateerd zijn aan de zwangerschap, zoals het longvolume of het immuunrespons, kunnen van invloed zijn op het verloop van de ziekte. Kleine cohortstudies die specifiek zijn voor Covid-19 geven ook enkele trends aan bij zwangere vrouwen met Covid-19: frequentere prematuriteit (zonder dat het mogelijk is om onderscheid te maken tussen geïnduceerde en spontane prematuriteit), frequentere ziekenhuisopname op intensive-careafdelingen, verhoogd gebruik van mechanische beademing, verhoogde behoefte aan zuurstoftherapie, of verhoogd risico op pre-eclampsie.

In een studie die in de Verenigde Staten is uitgevoerd door het Center for disease control (CDC) bij meer dan 400.000 vrouwen, van wie 23.000 zwanger zijn, werden de gevolgen van Covid-19 voor de zwangere vrouw en de foetus geëvalueerd. Uit het onderzoek bleek dat zwangere vrouwen die Covid-19 positief en symptomatisch waren, na aanpassing op leeftijd, etniciteit en reeds bestaande medische aandoeningen, een hoger risico hadden om te worden opgenomen op een intensive care unit (ICU) dan vrouwen die niet zwanger waren. Per 1.000 gevallen zullen 10,5 zwangere vrouwen die met het nieuwe coronavirus geïnfecteerd zijn (ongeveer 1%) op de IC terechtkomen, tegenover 3,9 bij diegenen die niet zwanger zijn, d.w.z. drie keer zoveel. Voor kunstmatige ventilatie zijn de cijfers respectievelijk 2,9 versus 1,1. Wat de overdracht van Covid-19 betreft van de zwangere vrouw naar de foetus, zijn de onderzoeken geruststellend. Als algemene regel geldt dat het virus de placenta-barrière niet overschrijdt. Het enige probleem zou een relatief gematigd risico op prematuriteit zijn.