De apotheek, een sterk vaccineringsorgaan in vele landen... maar niet in België!

Afbeelding
vaccinering
Apothekers vaccineren hun patiënten tegen de Covid-19. Maar in het buitenland!
Terwijl Britse, Amerikaanse en binnenkort ook Franse apothekers al actief deelnemen aan de vaccinatiecampagne, wachten wij, Belgische apothekers, op een officialisatie...die niet op de agenda lijkt te staan!

Telkens weer wordt gezegd dat de rol van de apotheker van essentieel belang is voor een geïnformeerde preventie van het publiek en dat deze rol de laatste tijd sterk is ontwikkeld als gevolg van een bewustwording van zowel de autoriteiten als de patiënten. In veel landen hebben apothekers tijdens deze pandemie duidelijk kunnen aantonen dat zij in staat zijn bepaalde essentiële taken op het gebied van de volksgezondheid uit te voeren, waardoor het aantal bepaalde acties is toegenomen en de toegankelijkheid tot bepaalde essentiële preventie- en screeningdiensten werd vergemakkelijkt. Voorbeelden hiervan zijn griepvaccinatie en grootschalige Covid-tests.

Met het oog op de gezondheids- en economische belangen hebben sommige landen besloten apothekers te betrekken bij de Covid-19 vaccinatiecampagne om de bescherming van de bevolking te bespoedigen. In de VS bijvoorbeeld kondigde de regering van president Joe Biden aan dat zij de toegang tot COVID-19-vaccins zou uitbreiden door meer doses vrij te geven en te beginnen met de distributie ervan aan apotheken.  Vanaf volgende week zullen 1 miljoen doses worden verdeeld over ongeveer 6.500 apotheken in het hele land. Het Witte Huis zei dat het uiteindelijke doel is de vaccins te verspreiden onder meer dan 40.000 apotheken in het hele land.

Dichter bij ons, in Frankrijk, kondigde regeringswoordvoerder Gabriel Attal aan dat apothekers "gemobiliseerd zullen worden in de vaccinatiecampagne zodra het Astra Zeneca-vaccin beschikbaar is". "Zij zullen uiteraard kunnen vaccineren, omdat wij hen nodig hebben, want wij hebben op ons grondgebied een zeer dicht apotheeknetwerk". "Vanwege haar toegankelijkheid en nabijheid tot de bevolking en haar grote ervaring met vaccinatie beschikt de beroepsgroep over belangrijke troeven om zich aan te sluiten bij de vaccinatiecampagne tegen Covid-19, samen met andere gezondheidswerkers.Het beschikt over een groot netwerk van 21.000 apotheken verspreid over het hele land en kan bogen op een aangepaste infrastructuur. Tijdens de huidige seizoensgebonden griepvaccinatiecampagne heeft 90% van de apotheken bijvoorbeeld 1,4 miljoen mensen in één week gevaccineerd, en 3,7 miljoen in anderhalve maand", merkt Gilles Bonnefond, voorzitter van de unie van apothekersverenigingen in de farmacie, op. Hij vermeldt ook de uitvoering van testcampagnes tegen Covid in apotheken, waarbij in één week meer dan een miljoen tests werden uitgevoerd zonder grote problemen. In België hebben de apothekers herhaaldelijk gewezen op hun bereidheid om deel te nemen aan het opzetten van vaccinaties in hun apotheken, ze zijn opgeleid, ze zijn er klaar voor... ze werden helaas niet gehoord en tenzij er een omwenteling komt... zal hun deelname aan deze campagne beperkt blijven tot het verstrekken van informatie in de apotheken en tot een administratieve rol van distributie en controle in de vaccinatiecentra, voor degenen die dat wensen! 

Nathalie Evrard