De Koninklijke Academie voor Geneeskunde roept op tot de invoering van sneltesten in België

Afbeelding
De Koninklijke Academie voor Geneeskunde roept op tot de invoering van sneltesten in België
Nu de tweede golf van de COVID-19 pandemie een kritieke drempel bereikt, doet de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) aanbevelingen aan de overheidsinstanties die belast zijn met de volksgezondheid op de verschillende machtsniveaus en pleit ze voor de inzet van antigene tests.

De KAGB roept op tot de dringende uitvoering van een teststrategie die in overeenstemming is met de meest actuele wetenschappelijke gegevens en gebaseerd is op twee essentiële beginselen:

  • Zorgen voor een optimale behandeling van patiënten die met SARS-CoV-2 geïnfecteerd zijn. Deze aanpak houdt in de eerste plaats in dat huisartsen en eerstelijnsgezondheidszorgverleners de nodige instrumenten moeten krijgen om een snelle diagnose van de infectie bij symptomatische patiënten te kunnen stellen. Deze snelle diagnose is essentieel om hen te voorzien van de best mogelijke behandeling en om hun naaste verwanten te beschermen door middel van strikte isolatie.
  • Het opsporen en in quarantaine plaatsen van asymptomatische personen die het virus dragen, moet een integrerend deel uitmaken van de pandemiestrategie. De uitvoering ervan veronderstelt het gebruik van de meest efficiënte diagnose-instrumenten.

De KAGB stelt vast dat de toepassing van deze twee principes in België een schadelijke vertraging oploopt door de verzadiging van de infrastructuren die de test met RT-PCR uitvoeren en die het virale RNA in een nasofarynx uitstrijkje opsporen. Het vestigt de aandacht op de kennis die nu is opgebouwd over het kwaliteitsniveau van twee andere soorten tests, die dit tekort op het gebied van detectie in ieder geval gedeeltelijk kunnen opvangen. Enerzijds zijn er RT-PCR-tests op speeksel of gorgelen, waardoor er geen nasofarynx uitstrijkje nodig is. Aan de andere kant, snelle antigeentests. Hoewel snelle antigene tests op nasofarynxs uitstrijkjes iets minder gevoelig zijn dan die op basis van RT-PCR, hebben verschillende Europese landen al besloten ze in te zetten en heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een wereldwijd partnerschap opgezet om landen met een laag of gemiddeld inkomen te voorzien van 120 miljoen betaalbare snelle tests van hoge kwaliteit voor COVID-19.

De KAGB adviseert daarom het gebruik van snelle antigeentests voor patiënten waarvan de symptomen binnen vier dagen voor de raadpleging verschenen, in het bijzonder wanneer het resultaat van een nasofarynxtest (RT-PCR) niet binnen 48 uur kan worden verstrekt. Het stimuleert ook het gebruik van speekselgorgeltesten en de vergoeding daarvan voor symptomatische patiënten voor wie testen moeilijk of onmogelijk is.

De KAGB is van mening dat het gebruik van snelle antigene tests in symptomatische patiënten onder de bovengenoemde voorwaarden een quotum van nasofarynx uitstrijkje RT-PCR-tests zou moeten toestaan om te worden gereserveerd voor het onderzoek van risicovolle asymptomatische patiënten. 

Referentiewww.armb.be