De mysterieuze anti-Covid behandeling van het Pasteur Instituut Lille?

Afbeelding
De mysterieuze anti-Covid behandeling van het Pasteur Instituut Lille?
Eind september werd in de pers de (her)ontdekking van een mysterieus "geneesmiddel" in het Pasteur Instituut van Lille (IPL) onder de aandacht gebracht zonder de identiteit ervan te vermelden. Deze "anonieme" molecule was geïdentificeerd dankzij herpositioneringsonderzoek dat werd uitgevoerd op een grote chemische bibliotheek van bijna 2000 in vitro geteste geneesmiddelen op SARS-COV2.

"We hebben in vitro aangetoond dat een molecuul actief is tegen het coronavirus. We hebben het getest op menselijke longcellen en de resultaten waren veelbelovend. Bij de eerste symptomen van de ziekte vermindert dit geneesmiddel de virale belasting van de drager van de ziekte en vermijdt het besmetting. Later genomen, gaat het de ernstige vormen van de ziekte tegen. Zijn actie is die van een antiviraal en niet van een ontstekingsremmend middel", legt Prof. Benoît Déprez, wetenschappelijk directeur van het IPL, uit.

 Dit zou clofoctol zijn, een bacteriostatisch antibioticum dat actief is op gram-positieve cocci en dat van 1978 tot 2005 op de markt werd gebracht onder de merknaam Octofene. Het werd gebruikt als zetpil in ziekenhuizen voor milde infecties van de bovenste luchtwegen. In 2005 hebben de gezondheidsautoriteiten besloten om het uit de markt te halen voor zwakke medische prestaties. Dit product is nog steeds beschikbaar in sommige Europese landen.

Afname van de virusbelasting

Als het zijn doeltreffendheid zou bewijzen, zou deze molecule dus gemakkelijk kunnen worden toegediend aan patiënten, op ambulante basis en niet in het ziekenhuis, net na een positieve test. Snel handelen kan de virale belasting verlagen, de besmettelijkheid verminderen en voorkomen dat de patiënt een ernstige vorm van de ziekte ontwikkelt. Om de diagnosetijd te verkorten, willen de onderzoekers van Pasteur Lille gebruik maken van speekseltests. 

Waarom zoveel mysterie?

Waarom bevestigt u de naam van het medicijn niet? "U hebt de hysterie gezien die het kan veroorzaken," antwoordt Benoît Déprez, expliciet verwijzend naar de polemieken rond hydroxychloroquine. "Een tekort aan het product zou ons kunnen beletten om een goede test te doen", vreest hij, omdat het belangrijk is om erop aan te dringen dat alleen omdat een medicijn efficiënt is in vitro, het niet noodzakelijk doeltreffend zal zijn in vivo.