De oplossing voor de crisis die we nu meemaken: snelle vaccinatie!

Afbeelding
Vaccinatie
Alles geeft aan dat een grote meerderheid van de Belgische bevolking vandaag nog steeds gevoelig is voor het virus en dit na twee golven en een aanzienlijke sterfte. Volgens Niko Speybroeck, epidemioloog aan de UCLouvain, "is vaccinatie dus de enige manier om de collectieve immuniteit te bereiken, d.w.z. het bereiken van een bevredigend percentage van een tegen besmetting beschermde populatie. "Als dit niveau eenmaal is bereikt, komt het virus nauwelijks nog niet-geïmmuniseerde mensen tegen en sterft de overdracht uit.

Het niveau van immuniteit dat nodig is om verdere overdracht te voorkomen hangt af van de kenmerken van het virus: hoe hoger de besmettelijkheid, hoe hoger het niveau van immuniteit van de bevolking moet zijn. Bijvoorbeeld? De collectieve immuniteit voor zeer besmettelijke mazelen wordt bereikt wanneer 95% van de bevolking werd gevaccineerd. "Voor de Covid-19 zouden we een immuniteitspercentage van ongeveer 70% van de bevolking nodig hebben", legt professor Coulie uit, "In dit geval zou heel België beschermd zijn en dus ook de 30% niet geïmmuniseerde. Maar pas op, als mutaties deze besmettelijkheid vergroten, verandert alles. Dus met een 50% toename van de besmettelijkheid (zoals bij de Engelse mutant), zullen niet 70 maar 80% van de mensen ingeënt moeten worden. "De mutaties die op dit moment worden waargenomen, zouden echter geen invloed moeten hebben op de werkzaamheid van de vaccins", aldus Pierre Coulie, immunoloog. "Er zijn zeer kleine verschillen, en de antilichamen die door vaccinatie ontstaan, herkennen het virus nog steeds. Het zou buitengewoon onwaarschijnlijk zijn dat het virus zo sterk zou veranderen dat het niet meer door antilichamen zou worden herkend. »

"Als we uitgaan van de veronderstelling dat 85% van de bevolking zich wil laten inenten, dan zou met een 95% efficiënt vaccin 87% van de Belgen zich moeten willen inenten om daadwerkelijk 70% te immuniseren. En met een meer besmettelijke stam, stijgt dit cijfer met een paar procent meer. Maar zelfs een vaccinatiegraad van minder dan 87% zou het aantal gevallen en sterfgevallen als gevolg van de Covid-19 al aanzienlijk verminderen. "Als gezondheidswerkers en kwetsbare mensen worden gevaccineerd, zal het sterftecijfer lager zijn en zal de druk op ons gezondheidssysteem minder groot zijn.

Uiteindelijk kan "alleen een goede immunisatiedekking leiden tot een veilige lock-out zonder het risico van een 3e golf. Afhankelijk van hoe snel België dit doel bereikt, zou het normale leven dan tegen de herfst of zelfs de winter van 2021 kunnen worden hervat, besluit Niko Speybroeck.