De studie van Didier Raoult over het gebruik van hydroxychloroquine tegen Covid is officieel ongeldig verklaard

Afbeelding
x
Na meer dan vier jaar van controverse is de fundamentele studie van de IHU van Marseille over het gebruik van hydroxychloroquine tegen Covid, geschreven door professor Didier Raoult, officieel ongeldig verklaard, aldus heeft de uitgever van het tijdschrift die de studie in maart 2020 publiceerde, het dinsdag bekendgemaakt.

Hoewel de publicaties van professor Raoult hoop hadden gewekt op een behandeling, werden ze al snel bekritiseerd door andere wetenschappers en ethische specialisten vanwege mogelijke fouten of zelfs manipulatie, wat later werd aangetoond door onderzoeken van gezondheidsautoriteiten en de media. Grootschalige, methodologisch verantwoorde wetenschappelijke onderzoeken - zoals het Britse Recovery, het Franse Hycovid en het door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgevoerde Solidarity - toonden later aan dat hydroxychloroquine niet effectief was bij de behandeling of preventie van Covid. Het gebruik van die behandeling tegen het coronavirus is ook in verband gebracht met ernstige bijwerkingen, vooral cardiovasculaire. 

“Er zijn zorgen gerezen over de naleving van de “publicatie-ethiek” van de uitgever van het tijdschrift, over de “juiste uitvoering van onderzoek met menselijke deelnemers, evenals zorgen die door drie van de auteurs zijn gerezen over de methodologie en de conclusies”, verklaarde Elsevier, de uitgever van het wetenschappelijke tijdschrift “International Journal of Antimicrobial Agents”, in een lange nota ter rechtvaardiging van de intrekking. Deze studie was “de hoeksteen van een wereldwijd schandaal” en de terugtrekking “is een late maar essentiële erkenning van de wetenschappelijke misstanden die ertoe hebben geleid dat patiënten in gevaar zijn gebracht”, aldus de Franse Vereniging voor Farmacologie en Therapeutica (SFPT), voorgezeten door professor Mathieu Molimard.