De urine verklapt onze biologische leeftijd

Afbeelding
urine
Aan de hand van een urinetest kan men de biologische leeftijd van een persoon bepalen en nagaan of hij risico loopt om bepaalde leeftijdsgebonden ziekten te ontwikkelen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en de KULeuven, in samenwerking met internationale partners.

Onderzoekers van de UHasselt en de KU Leuven hebben voor het eerst een groep eiwitfragmenten in urinestalen geïdentificeerd die een inzicht geven in de biologische leeftijd van een persoon. "Biologische leeftijd komt niet bij iedereen overeen met chronologische leeftijd, als gevolg van verschillende factoren, zoals levensstijl of omgeving", zegt professor Tim Nawrot (UHasselt). "Wij tonen voor het eerst aan dat het mogelijk is aan de hand van een eiwitprofiel in een urinemonster de biologische leeftijd te bepalen, evenals de algemene gezondheidstoestand van een persoon.

"Bloed circuleert in ons lichaam door alle vitale organen en vervoert eiwitten of eiwitfragmenten die de gezondheid van de organen en, bij uitbreiding, van het hele lichaam weerspiegelen. Deze eiwitten worden ook in de urine aangetroffen. Door urinemonsters te analyseren, hebben we 54 eiwitfragmenten gevonden die aangeven of een orgaan minder goed functioneert, zelfs in een stadium waarin de persoon nog gezond lijkt. Je zou dit een urineverouderingsklok kunnen noemen", voegt Dr. Dries Martens (UHasselt) eraan toe.

De onderzoekers konden deze 54 eiwitfragmenten in verband brengen met risicofactoren zoals zwaarlijvigheid, hypertensie, diabetes en leeftijdsgebonden pathologieën zoals hart- en vaatziekten of osteoporose.