Dementie: kortere nachten worden in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte

Afbeelding
dementie
Dementie is een progressieve ziekte, waarbij veel pathofysiologische processen lang voor de diagnose plaatsvinden. Tussen de leeftijd van 50 en 70 jaar zes uur of minder per nacht slapen wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op dementie, zo blijkt uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Inserm en de Universiteit van Parijs in samenwerking met het University College London (UCL). Dit werk, dat werd uitgevoerd op bijna 8.000 Britse volwassenen die meer dan 25 jaar werden gevolgd, is gepubliceerd in Nature Communications.

Elk jaar worden wereldwijd bijna 10 miljoen nieuwe gevallen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, gemeld. Bij patiënten is de slaap vaak verstoord. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat slaappatronen zelfs vóór het begin van dementie waarschijnlijk ook bijdragen tot de ontwikkeling van de ziekte.

De onderzoekers analyseerden gegevens van de Whitehall II-studie van het University College London (UCL). In deze studie, die sinds 1985 wordt uitgevoerd, wordt de gezondheid van 7.959 Britten onderzocht.

De deelnemers hebben hun slaapduur tussen 1985 (leeftijdsgroep: 35-55 jaar) en 2015 (leeftijdsgroep: 63-86 jaar) zes keer zelf gerapporteerd, zodat voor elke deelnemer gegevens over de slaapduur op 50, 60 en 70 jaar konden worden geëxtraheerd. In 2012 droegen ongeveer 3900 van hen 's nachts ook een horloge met een versnellingsmeter om de nauwkeurigheid van hun schattingen te controleren. De onderzoekers konden zo het verband bestuderen tussen de slaapduur op verschillende leeftijden, de evolutie daarvan tussen 50 en 70 jaar, en het risico om dementie te ontwikkelen over een periode die zich uitstrekte tot maart 2019.

Uit de studie bleek een 20-40% hoger risico op dementie bij mensen met zes uur of minder slaap per nacht op de leeftijd van 50 of 60 jaar.

Er werd ook een 30% hoger risico op dementie vastgesteld bij mensen tussen 50 en 70 jaar met een consistent korte slaapduur, ongeacht hun eventuele cardiovasculaire, metabolische of mentale gezondheidsproblemen, die bekende risicofactoren voor dementie zijn. Deze resultaten werden bevestigd toen de slaapduur objectief werd gemeten (en niet alleen op basis van zelfrapportage), met behulp van versnellingsmetergegevens van het sub cohort van 3900 deelnemers.

Deze resultaten suggereren dat slaap op middelbare leeftijd een rol kan spelen bij de gezondheid van de hersenen en bevestigen dus het belang van een goede slaaphygiëne voor de gezondheid.

 

Ref : https://presse.inserm.fr/demence-un-risque-accru-chez-les-petits-dormeurs/42671/