Dermatologen roepen op tot het openen van nieuwe perspectieven voor innovatieve psoriasisbehandelingen
In België lijden ongeveer 300.000 mensen, of 2 tot 3% van de bevolking, aan psoriasis, een auto-immuunziekte die vooral de huid aantast. De aandoening, die nog steeds weinig bekend is, is ook gekoppeld aan andere co-morbiditeiten zoals artritis, hart- en vaatziekten en obesitas, waardoor het een complexe en vaak slecht begrepen ziekte is. “Een recent systeem, het 'treat to target' triggersysteem, is ontworpen om dermatologen aan te moedigen niet alleen rekening te houden met de ernst van de ziekte, maar ook met de levenskwaliteit van patiënten, de last van de behandeling en de aanwezigheid van co-morbiditeiten. Vergeleken met tien jaar geleden is de behandeling van patiënten met matige tot ernstige psoriasis in België aanzienlijk verbeterd, met belangrijke resultaten wat betreft het bereiken van therapeutische doelstellingen en een hoge mate van tevredenheid bij zowel patiënten als artsen. Eén op de vijf patiënten bereikt deze doelstellingen echter nog steeds niet en krijgt geen biotherapieën, wat aantoont dat er nog ruimte is voor verbetering,” merkt Dr. Hilary van de KULeuven op.
Hoewel innovatieve behandelingen zoals biotherapieën bestaan en hun doeltreffendheid hebben bewezen, blijven de kosten ervan een groot obstakel. De groeiende vraag naar toegang tot nieuwe behandelingen zet het Belgische budget voor gezondheidszorg steeds meer onder druk. Tegen 2024 zullen de terugbetalingen voor geneesmiddelen 15,4% van het totale gezondheidszorgbudget vertegenwoordigen. In 2022 vertegenwoordigden interleukineremmers (gebruikt voor de behandeling van psoriasis, atopische dermatitis en hidradenitis suppurativa) 58,3% van de uitgaven voor geneesmiddelen voorgeschreven door dermatologen (statistieken RIZIV, 2022). Helaas zijn gegevens over de uitgaven slechts post hoc beschikbaar, wat het moeilijk maakt om de kosten proactief te beheren. Om de druk van deze behandelingen op het gezondheidszorgbudget te beperken, heeft de overheid ervoor gekozen om de toegang tot deze biotherapieën te beperken via zeer strenge terugbetalingscriteria, aldus Jo Lambert, UZ Gent. Slechts 10% van de patiënten kan momenteel profiteren van de nieuwste ontwikkelingen,” zegt de dermatoloog. Het is cruciaal om de totale toegevoegde waarde van innovatieve geneesmiddelen te beoordelen, rekening houdend met de resultaten voor patiënten en de mogelijke besparingen op lange termijn”.
Dermatologen van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Belgische Beroepsvereniging voor Dermatologie en Venereologie zijn van mening dat de huidige criteria te restrictief zijn en onvoldoende rekening houden met de levenskwaliteit van patiënten. “De overheid zou zich moeten concentreren op de langetermijnvoordelen van dit type behandeling. Onze patiënten vertellen ons dat ze echt miraculeus zijn. Ze zijn minder depressief, kunnen weer aan het werk en hebben een sociaal leven, en dit betekent ook een potentiële besparing voor het socialezekerheidsstelsel,” benadrukt Jo Lambert. Vooraleer budgettaire beperkingen op te leggen, is het ook belangrijk om de zogenaamde “opportuniteitskosten” te evalueren die gepaard gaan met het gebruik van minder doeltreffende en minder veilige behandelingen. De Belgische dermatologische gemeenschap onderzoekt momenteel manieren om deze kosten te verminderen, in het bijzonder via KCE-proeven voor deze innovatieve geneesmiddelen.