Doeltreffendheid van het vaccin in relatie tot de darmmicrobiota

Afbeelding
stomach
De werkzaamheid van vele vaccins kan aanzienlijk verschillen tussen zuigelingen met een verschillende geografische en sociaal-economische achtergrond. Een nieuwe studie in The Lancet Microbe meldt het effect van de darmmicrobiota van zuigelingen op de doeltreffendheid van vaccins.

Onderzoekers hebben bewijzen verzameld die wijzen op de rol van de darmmicrobiota bij verschillen in vaccinrespons. Zij ontdekten dat de aanwezigheid van bepaalde taxa verband hield met de respons op vaccins: positief voor Actinobacteria, maar negatief voor Enterobacteriaceae, in een studie van tuberculose-, tetanus-, hepatitis B- en poliovaccins bij kinderen in Bangladesh. Naast deze waarnemingen, worden ook de interventies die de microbiota wijzigen aangegrepen om de betrokkenheid ervan bij de respons op vaccins aan te tonen. Een systematische review uit 2018 vatte de resultaten samen van 26 proeven die met probiotica bij mensen werden uitgevoerd om de werkzaamheid van verschillende vaccins te verbeteren. In de helft van de gevallen werden positieve effecten gevonden.

Twee bacteriegeneraties lijken in het bijzonder in staat de reactie op vaccinatie te moduleren: Bifidobacterium en Bacteroides, groepen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van een gezonde microbiota bij jonge kinderen, maar die in deze levensfase waarschijnlijk aanzienlijk worden verstoord. De effecten van de microbiota op de vaccinrespons worden vermoedelijk gemedieerd door bepaalde metabolieten en/of cellulaire componenten, zoals vetzuren met een korte keten, exopolysacchariden of extracellulaire blaasjes.

 

 

Ref: 

Jordan A, Carding SR, Hall LJ. The early-life gut microbiome and vaccine efficacy. Lancet Microbe. 2022 Oct;3(10): e787-e794. Doi: 10.1016/S2666-5247(22)00185-9.