Een Amerikaanse studie schat de doeltreffendheid van Pfizer- en Moderna-vaccins tegen de Delta-variant op 66%

Afbeelding
 vaccins van Pfizer en Moderna
De efficiëntie van de vaccins van Pfizer en Moderna tegen Covid-19-infectie is gedaald van 91% naar 66% sinds de Delta-variant dominant is geworden in de Verenigde Staten, zo blijkt uit gegevens die dinsdag door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn vrijgegeven. Delta is momenteel verantwoordelijk voor meer dan 98% van de infecties.

De gegevens zijn afkomstig van een onderzoek onder duizenden gezondheidswerkers en ziekenhuispersoneel in zes staten naar de prestaties van vaccins onder reële omstandigheden. De deelnemers worden wekelijks getest op zowel symptomatische als asymptomatische infecties. Het merendeel van de gevaccineerde gezondheidswerkers kreeg serums van Pfizer of Moderna. Tussen december 2020 en april 2021 bedroeg de doeltreffendheid van de vaccins bij het voorkomen van infecties 91%, volgens deze gegevens die zijn gepubliceerd door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het belangrijkste federale agentschap voor de volksgezondheid van het land.

Maar in de weken waarin de Delta-variant dominant werd, d.w.z. wanneer deze volgens de sequencing verantwoordelijk was voor meer dan 50% van de gevallen, daalde de werkzaamheid tot 66%.

De auteurs van de studie waarschuwen echter dat deze afname niet alleen te wijten kan zijn aan de Delta-variant, maar ook aan een afnemende werkzaamheid in de loop van de tijd.

"Hoewel deze tussentijdse gegevens wijzen op een matige vermindering van de werkzaamheid van Covid-19-vaccins bij het voorkomen van infecties, benadrukt het feit dat de vermindering van infecties op twee derde blijft, het blijvende belang en voordeel van vaccinatie," schrijven de auteurs.

Deze afname van de werkzaamheid tegen de Delta-variant is al in verscheidene studies gerapporteerd, hoewel het precieze cijfer van studie tot studie verschilt.