Een derde dosis voor Britten boven de 50

Afbeelding
Covid-vaccin
Alle Britten boven de 50 jaar zullen dit najaar een derde dosis van het Covid-vaccin kunnen krijgen om "de epidemie vóór Kerstmis volledig uit te roeien", aldus het dagblad "The Times".

Nu bijna 35 miljoen Britten al een eerste dosis hebben gekregen (twee derde van de volwassenen) en 15 miljoen twee doses (30% van de volwassenen), anticiperen de gezondheidsdiensten van het land al op wat er daarna moet gebeuren. Om de epidemie voor het eind van het jaar in te dammen, worden twee opties overwogen: ofwel een derde dosis toedienen met een van de drie vaccins die al in het VK worden gebruikt (Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca of Moderna); ofwel aangepaste vaccins gebruiken, die doeltreffender zijn tegen de nieuwe varianten.

Het Britse ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat 33,8 miljoen euro beschikbaar zal worden gesteld om de screeningcapaciteit van het militaire centrum van Porton Down te vergroten, dat 3000 monsters per week zal kunnen verwerken (tegen 700 nu) om het niveau van de door de vaccins opgewekte antilichamen te meten en sneller vaccins tegen de Covid-19-varianten te ontwikkelen