Eén infectie = één dosis: de verkeerde vergelijking voor Omicron!

Afbeelding
Omicron-variant
Een studie van het Imperial College London, gepubliceerd in "Science", suggereert dat de Omicron-variant zich onderscheidt door zijn grotere overdraagbaarheid, maar ook door zijn immuun ontsnapping. Vandaar het belang van vaccinatie met de 4e dosis.

De auteurs van de studie, gebaseerd op een Brits cohort van meer dan 700 gevaccineerde gezondheidswerkers, tonen aan hoe Omicron de vaccinbescherming gedeeltelijk omzeilt, hoe de inprenting van een eerdere infectie met een andere variant een nadeel is bij de neutralisatie ervan, en hoe Omicron-infectie geen (of weinig) beschermende respons tegen zichzelf geeft. "Men dacht dat besmetting met Omicron bijna "heilzaam zou kunnen zijn, als een soort natuurlijke herinnering" verklaart Rosemary Boyton, mede-auteur van de studie. "Wat we hebben gevonden is dat het de immuniteit tegen zichzelf slecht stimuleert, of in sommige gevallen zelfs helemaal niet. Dit kan, samen met de afname van het immuunsysteem na vaccinatie, de enorme toename verklaren van het aantal infecties, waarbij veel mensen met korte tussenpozen opnieuw worden geïnfecteerd. "Gelukkig zijn vaccins nog steeds doeltreffend tegen ernstige vormen van de ziekte, wat een verhoging van het beschermingsniveau voor de meest kwetsbaren rechtvaardigt. Dit is de prioriteit van de meeste Europese landen, die deze zomer een tweede boosterdosis aanbevelen voor mensen met immunodeficiëntie en mensen ouder dan 80 jaar," te geven na 3 tot 6 maanden na de eerste dosis.

België zal na de vakantie een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus lanceren. In het kader van deze campagne zullen alle personen ouder dan 50 jaar vanaf september een uitnodiging ontvangen voor een 2e booster - d.w.z. een 4e dosis vaccin, of zelfs een 5e dosis voor mensen met immuno-incompetentie - zo hebben de verschillende Belgische ministers van Volksgezondheid aangekondigd aan het einde van een vergadering van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC). Op basis van het verslag van de Hoge Raad voor de Volksgezondheid zullen de eerste uitnodigingen begin september of uiterlijk medio september worden verzonden. De risicogroepen zullen vóór begin oktober worden gevaccineerd, de andere groepen vóór begin november, verzekerden zij, eraan herinnerend dat zij al verscheidene maanden aan verschillende scenario's hadden gewerkt, "naar het voorbeeld van wat voor de griep wordt gedaan".

 

Ref.:

https://www.health.belgium.be/en/report-9721-covid-19-vaccination-autumn-winter-season-2022-2023

--