Effect van vitamine D-suppletie op het sterftecijfer

Afbeelding
vitamine D
De D-Health studie is een grootschalige RCT die aantoont dat preventieve vitamine D-suppletie in hoge maandelijkse doses in een populatie van mensen ouder dan 60 jaar geen effect heeft op de totale mortaliteit.

D-Health is een grootschalig, gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek van 5 jaar waarbij de actieve groep maandelijks 60.000 IE vitamine D3 kreeg, wat overeenkomt met een dagelijkse inname van 2.000 IE. De inclusiecriteria waren leeftijd 60-84 jaar. De studie omvatte 21.310 deelnemers in beide groepen.  Deze RCT concludeerde dat een hoge dosis maandelijkse preventieve inname van vitamine D geen beschermend effect had op de totale mortaliteit bij gezonde mensen boven de 60. Er was geen voordeel wat betreft cardiovasculaire mortaliteit of kankersterfte.

Vitamine D-suppletie wordt aanbevolen om een tekort aan vitamine D te voorkomen, vooral bij risicogroepen zoals zuigelingen, kleuters en zwangere vrouwen met een donkere huidskleur of ouderen die in instellingen wonen.

Ref: https://www.bcfi.be/nl/start