Fluvoxamine doeltreffend bij Covid-19

Afbeelding
fluvoxamine
Bij Covid-patiënten met een risico op een ernstige vorm vermindert het vroegtijdig gebruik van fluvoxamine (Floxyfral) het risico van ziekenhuisopname, zo blijkt uit een klinische studie die in Brazilië is uitgevoerd en gepubliceerd in « The Lancet Global Health ».

Fluvoxamine is een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI) die wordt voorgeschreven voor depressie en obsessieve-compulsieve stoornis. Het staat bij onderzoekers ook bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

In totaal werden 1.497 patiënten die met spoed voor Covid werden behandeld, in deze proef opgenomen. Zij kregen ofwel 100 mg fluvoxamine tweemaal daags gedurende tien dagen (741 patiënten) ofwel een placebo (756 patiënten). De patiënten hadden ten minste één risicofactor voor ernstige ziekte (leeftijd, roken, diabetes, niet-vaccinatie, enz.).

Bij de studie werd gemeten hoeveel patiënten in elke groep uiteindelijk na 28 dagen in het ziekenhuis werden opgenomen of meer dan zes uur op een spoedeisende-hulpafdeling nodig hadden. Uiteindelijk belandden er minder patiënten van de fluvoxaminegroep dan van de placebogroep - 11% tegen 16% - in een van deze twee situaties.

"Deze studie suggereert dat fluvoxamine een doeltreffende, veilige, goedkope en redelijk goed verdraagbare optie is voor de behandeling van niet gehospitaliseerde patiënten met Coronavirus", oordeelt Otavio Berwanger, die niet betrokken was bij de studie, in een commentaar dat gepubliceerd werd in het tijdschrift.

Volgens Dr. Gilmar Reis (Brazilië), co-auteur van de studie, "kunnen deze resultaten gevolgen hebben op de nationale en internationale richtsnoeren bij het beheer van de Covid-crisis". Ook al zijn er vandaag vaccins en nieuwe moleculen beschikbaar tegen Covid, "is het belangrijk om reeds op de markt verkrijgbare therapieën te identificeren die doeltreffend zijn tegen Covid, vooral voor landen met weinig middelen en beperkte toegang tot vaccins. Want, ze zijn goedkoop, beschikbaar en hebben een bekend veiligheidsprofiel," denkt hij.

Referentie:

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(21)00448-4/fulltext