Gebruik van geneesmiddelen bij jongeren

Afbeelding
x
De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben een « enquête », uitgevoerd , waarbij ze gegevens hebben geanalyseerd over terugbetaalde geneesmiddelen die door een openbare apotheek werden afgeleverd over een periode van tien jaar (2013-2022). Uit hun studie blijkt dat 1 op de 2 Belgen tussen 12 en 18 jaar elk jaar geneesmiddelen krijgt die worden terugbetaald door de zorgverzekering. Tussen 2013 en 2022 zal het totale verbruik van terugbetaalde geneesmiddelen met ±10% dalen. Antidepressiva zijn de enige klasse van geneesmiddelen die tussen 2013 en 2022 de meest significante relatieve stijging vertonen onder de geneesmiddelen die het meest gebruikt worden door jongeren.

Antibiotica, de meest gebruikte categorie, vertonen een dalende trend: het gebruik ervan daalde tussen 2013 en 2022 van 30% naar 23% van de adolescenten, terwijl de gemiddelde duur van de behandeling daalde van 23 naar 18 dagen. Niet-steroïde ontstekingsremmers, op de tweede plaats, dalen ook: van 1 op de 6 jongeren in 2013 naar 1 op de 9 in 2022. Het antibioticum amoxicilline, met of zonder een combinatie van clavulaanzuur (voor de behandeling van bacteriële infecties met gevoelige kiemen), en ibuprofen zijn de twee geneesmiddelen die het meest worden gebruikt door adolescenten. In 2022 werden deze farmaceutische producten gebruikt door respectievelijk bijna een op de zes en een op de tien adolescenten, en gemiddeld gedurende respectievelijk 12 en 20 dagen per jaar. Antihistaminica, op de 3e plaats, blijven stabiel op ongeveer 10%.

De consumptie van antidepressiva neemt daarentegen explosief toe, met een stijging van 60% in 9 jaar en een sterke stijging tussen 2020 en 2021, waarschijnlijk gekoppeld aan de impact van de pandemie. Deze trend doet de vraag rijzen naar het mogelijk overdreven voorschrijven van geneesmiddelen, vooral omdat de consumptiecijfers hoger liggen (+/- 25%) dan het Europese gemiddelde. Volgens de gegevens van Eurostat heeft België het 2de hoogste percentage jongeren (15-19 jaar) die geneesmiddelen gebruiken (na Kroatië).

Met het oog hierop bevelen de Onafhankelijke Ziekenfondsen aan om jongeren en hun families bewust te maken van het juiste gebruik van geneesmiddelen, met name antibiotica en antidepressiva. Er wordt ook gewezen op de gevaren van zelfmedicatie, vooral van pijnstillers die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn, en op de rol van apothekers. De apotheker die een behandeling voor jongeren verstrekt, heeft ook de verantwoordelijkheid om te informeren en uit te leggen wat het juiste gebruik is en te wijzen op de gevaren die eraan verbonden zijn. Gezondheidsprofessionals kunnen mensen bewust maken van niet-farmacologische middelen en advies geven over hoe ze hun welzijn kunnen bevorderen en hun gezondheid kunnen behouden, zoals een evenwichtig dieet volgen, regelmatig aan lichaamsbeweging doen, een goede slaap bevorderen, een psychologisch evenwicht bewaren, enzovoort.