Gelukkig zijn tot op het bot!

Afbeelding
Osteoporose
In België lijden naar schatting 681.000 mensen aan osteoporose. Vrouwen lopen vooral risico vanaf de menopauze, maar ook een op de vijf mannen boven de 50 jaar krijgt tijdens zijn leven te maken met botbreuken als gevolg van osteoporose. De impact van osteoporose op de samenleving is dan ook aanzienlijk. De ziekte veroorzaakt jaarlijks meer dan 100.000 breuken in ons land, wat neerkomt op 274 breuken per dag of één breuk per 6 minuten. Op 20 oktober 2022, Wereld Osteoporose Dag, is een campagne gestart om screening meer onder de aandacht te brengen.

Ondanks de aanzienlijke impact van osteoporotische botbreuken op de levenskwaliteit en de hoge kosten die met de behandeling van botbreuken gepaard gaan, krijgt preventie van zwakke botten en de ziekte in het algemeen nog steeds te weinig aandacht, zowel bij de algemene bevolking als bij gezondheidswerkers. Bijgevolg worden de meeste patiënten in België die voor behandeling in aanmerking komen, niet behandeld.

"Osteoporose is een veel voorkomende, asymptomatische en pijnloze aandoening met soms ernstige gevolgen. Ondanks de beschikbaarheid van screening- en diagnose-instrumenten en doeltreffende behandelingsmiddelen, worden we in België geconfronteerd met een tekort van 66% in de behandeling van osteoporose. Osteoporose veroorzaakt nu al 100.000 breuken per jaar en dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen door de vergrijzing. Dit betekent niet alleen een enorme kostenpost voor onze gezondheidszorg, maar natuurlijk ook veel pijn en ongemak voor de patiënten zelf. Naast een goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en medicatie is een van de belangrijkste maatregelen het identificeren van mensen die risico lopen door hen uit te nodigen voor een test", legt professor Olivier Bruyère van de ULiège uit.

De bewustmakingscampagne "Gelukkig zijn tot op het bot" vestigt ook de aandacht op de zelftest die beschikbaar is voor patiënten, om het belang van vroegtijdige opsporing van het risico op osteoporose te onderstrepen. Deze korte en eenvoudige vragenlijst onderzoekt: familiegeschiedenis; persoonlijke risicofactoren, zoals geslacht, leeftijd, ziektebeeld, medicatie; en levensstijl: voeding, lichaamsbeweging. De resultaten zijn onmiddellijk beschikbaar en kunnen met de huisarts worden besproken om te bepalen of behandeling of verder onderzoek nodig is.

"Veel patiënten weten niet dat lichaamsbeweging ook zorgt voor gezonde botten en dus een vermindering van het aantal breuken. Uit studies blijkt dat kinderen, tieners en volwassenen steeds meer gaan zitten. Meer dan een op de vijf volwassenen zit meer dan 8 uur per dag. Dat merk ik, maar lichamelijk actief zijn betekent niet alleen sporten, het kan zo simpel zijn als een halte eerder uit de bus of tram stappen, korte wandelingen of fietstochten maken, tuinieren, schoonmaken... Deze kleine dagelijkse dingen zijn een ideaal stappenplan om de botten gezond te houden en het risico op vallen te verminderen. Professor Olivier Bruyère, ULiège.

Meer informatie over de FRAX-test: https://www.osteoporosis.foundation/    

ref : Persbericht van Amgen