Geneesmiddelentekorten in alle Europese landen in 2020!

Afbeelding
Geneesmiddelentekorten
De niet-beschikbaarheid van geneesmiddelen neemt toe in België, net zoals overal in Europa en dit heeft grote gevolgen voor de patiënten. Volgens een enquête van Test-Aankoop bij meer dan 2.100 Belgen werd 28,5% van de gezinnen geconfronteerd met een tekort waardoor ze hun geneesmiddelen niet binnen de 24 uur konden krijgen, tegenover 21% bij een eerdere studie in 2015. Bovendien heeft 16% van de respondenten deze situatie meermaals meegemaakt. Elk jaar houdt de PGEU (European Pharmacists Group) een enquête onder haar leden om de gevolgen van geneesmiddelentekorten in heel Europa in kaart te brengen vanuit het perspectief van apothekers die geneesmiddelen verstrekken.

PGEU-voorzitter Alain Delgutte: "De resultaten van 2020 laten zien dat er in Europa nog steeds veel geneesmiddelentekorten zijn en dat deze dagelijks gevolgen hebben voor patiënten en de farmaceutische praktijk. De COVID-19-pandemie heeft het publiek bewuster gemaakt van de kwetsbaarheid van de toeleveringsketens voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, een structureel probleem waarmee apotheken al meer dan een decennium worden geconfronteerd. Alle farmacologische klassen worden hierdoor getroffen.

In de meeste landen die hebben gereageerd (65%) ontbraken meer dan 200 geneesmiddelen. Apothekers in apotheken hebben alles gedaan wat in hun vermogen ligt om verdere tekorten te voorkomen en zijn in deze rol ook met succes gesteund door hun autoriteiten in verschillende Europese landen. Wij hopen van harte dat de toegenomen aandacht van beleidsmakers voor dit fenomeen ons in staat zal stellen de komende jaren meer positieve vooruitgang te melden en eindelijk zinvolle oplossingen te bieden aan patiënten en gezondheidswerkers in heel Europa".

In Europa zijn er grote verschillen wat de juridische oplossingen betreft die apothekers kunnen aanbieden in geval van een tekort. Generieke vervanging (80% van de landen), invoer van het geneesmiddel uit een land waar het beschikbaar is (50%) en levering van hetzelfde geneesmiddel uit erkende alternatieve bronnen, zoals andere apotheken, (46%) zijn de oplossingen die in de meeste Europese landen kunnen worden geboden. Sommige van deze oplossingen zijn echter aan beperkingen onderhevig (bv. er is een nieuw doktersvoorschrift nodig) en kunnen omslachtig en tijdrovend zijn voor zowel de patiënt als de apotheker.

Ref: www.pgeu.eu