Geneesmiddelentekorten: de crisis duurt voort

Afbeelding
z
Met de webapplicatie FarmaStatus kunt u de beschikbaarheid van in België verhandelde geneesmiddelen controleren en de impact van een (tijdelijke) onbeschikbaarheid nagaan. Deze impact (bv. onbeschikbaarheid op korte termijn, minstens drie alternatieven beschikbaar, 1 of 2 alternatieven beschikbaar, mogelijke aanpassing van de behandeling, mogelijke invoer door de apotheker, kritische onbeschikbaarheid...) wordt gemeten door de experten van het FAGG op basis van een beslissingsboom die wordt gebruikt om elke gemelde onbeschikbaarheid correct te beoordelen.

Het FAGG werkt FarmaStatus dagelijks bij. In theorie is de informatie over de ontwikkeling van de beschikbaarheid van een geneesmiddel dus hooguit één dag oud. De situatie ter plaatse verandert echter soms (zeer) snel.

Door de systematische melding van de onbeschikbaarheidsproblemen door alle gezondheidswerkers op het terrein kan het FAGG een veel nauwkeuriger beeld krijgen van de werkelijke omvang van deze problemen en sneller de nodige maatregelen nemen.

"Onlangs werd een koninklijk besluit ondertekend dat een wettelijk kader vastlegt om de uitvoer van bepaalde geneesmiddelen te verbieden in geval van risico op schaarste, volgens zeer precieze criteria (dringende en noodzakelijke geneesmiddelen, die een belangrijke invloed hebben op het leven van de patiënt en waarvoor geen ander toegelaten geneesmiddel met dezelfde therapeutische werking beschikbaar is)", aldus het FAGG.

"De Europese Commissie werkt momenteel aan nieuwe regelgeving, waaronder een stimulans voor farmaceutische bedrijven om ervoor te zorgen dat belangrijke geneesmiddelen in de hele Europese Unie beschikbaar zijn. Zo is de beschikbaarheid niet langer afhankelijk van farmaceutische bedrijven die alleen de meest winstgevende markten bedienen", aldus Sandrine Daoud, woordvoerster van de minister van Volksgezondheid.