Groot-Brittannië: eerste anticonceptiepillen die zonder voorschrift mogen worden verkocht

Afbeelding
anticonceptiepillen
De MHRA (Medicine and Healthcare Products Regulatory Agency) heeft een historische verandering aangekondigd voor vrouwen in Groot-Brittannië. Na een uitvoerige openbare raadpleging zullen de progesteron-anticonceptiepillen Lovima en Hana voortaan in de apotheek beschikbaar zijn zonder voorschrift, waardoor het niet langer nodig zal zijn een arts te raadplegen.

Deze twee anticonceptiepillen bevatten beide 75 microgram desogestrel, het meest voorgeschreven progestageen in Groot-Brittannië.

Een eenvoudig gesprek met een apotheker zal nu in Engeland voldoende zijn om deze twee anticonceptiepillen te verkrijgen. Deze her-classificatie wordt gerechtvaardigd door het feit dat dit type pil "niet het arteriële en veneuze risico heeft dat een klassiek oestroprogestageen kan hebben", legt apotheker Marine Vincent uit. Tot dusver hebben slechts twee laboratoria deze nieuwe status verkregen, maar andere, die pillen met dezelfde dosering formuleren, zouden spoedig kunnen volgen. "Een speciale vergunning is noodzakelijk om van POM (Prescription Only Medicine) naar P (Pharmacy Only) status te gaan," legt de professional uit. Volgens dr. Asha Kasliwal, voorzitter van de Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare, is dit besluit op alle niveaus positief. "De beschikbaarheid zonder doktersvoorschrift zal het voor vrouwen gemakkelijker maken om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Deze beslissing "is slechts de eerste stap". Het uiteindelijke doel is "dat alle pillen voor iedereen gratis verkrijgbaar zijn in apotheken", besluit zij.

https://www.gov.uk/government/news/views-sought-on-making-the-oral-contraceptive-pill-desogestrel-available-from-pharmacies