Het Astra Zeneca's vaccin is 100% efficiënt in het voorkomen van ernstige gevallen

Afbeelding
Astra Zeneca's vaccin
Het laboratorium AstraZeneca heeft de doeltreffendheid van zijn vaccin tegen het coronavirus voor symptomatische gevallen bijgesteld, maar het product blijft 100% doeltreffend voor het voorkomen van ernstige gevallen.

Het vaccin Covid-19 van Astra Zeneca is voor 76% werkzaam tegen symptomatische gevallen, aldus het Brits-Zweedse bedrijf in een verklaring, donderdag, na bijwerking van gegevens uit een klinische studie in de VS, Peru en Chili.

Astra Zeneca had dinsdag toegezegd binnen 48 uur recente gegevens te verstrekken aan de Amerikaanse toezichthouder op klinische proeven, die kritiek had geuit op mogelijk verouderde gegevens over zijn Covid-vaccin, waarvan destijds werd gemeld dat het 79 procent doeltreffend was in het voorkomen van symptomatische gevallen.

Het laboratorium kondigde ook aan dat zijn vaccin 100% doeltreffend was in het voorkomen van ernstige gevallen van Covid-19, een cijfer dat vergelijkbaar is met het eerder aangekondigde cijfer. De resultaten van de "primaire analyse van de fase III-studies (van het vaccin) in de Verenigde Staten bevestigden dat de doeltreffendheid consistent was" met de maandag bekendgemaakte gegevens, zegt Astra Zeneca in een mededeling. Het vaccin, dat ontwikkeld is door Astra Zeneca en de Universiteit van Oxford, wordt gebruikt in vele landen, waaronder de Europese Unie, maar is nog niet goedgekeurd in de Verenigde Staten, waar de autoriteiten hadden gevraagd om meer gegevens uit fase III-onderzoeken die in de Verenigde Staten zijn uitgevoerd.