Het Pfizer-vaccin doeltreffender dan het AstraZeneca-vaccin om antilichamen in de neus te produceren

Afbeelding
vaccin
Het virus anti-Covid vaccin van Pfizer/BioNTech produceert meer antilichamen in de neusholte dan het vaccin van AstraZeneca, zo blijkt uit een gezamenlijke studie van UZ Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologisch Onderzoek (VIB).

De aanwezigheid van antilichamen in de neus is een eerste bescherming tegen virussen.

Hoewel 78,3% van de deelnemers aan het onderzoek, die allemaal waren gevaccineerd, antilichamen in hun neus hadden, zijn er proportionele verschillen voor elk vaccin. Zo had 96% van de mensen die hun twee doses Pfizer-vaccin hadden gekregen antilichamen in de neusholten, maar dit percentage daalde tot 59% voor het AstraZeneca-vaccin.

Deze antilichamen, die zich in de neus bevinden en in het bloed aanwezig zijn, kunnen de binding van het virus aan menselijke cellen reeds blokkeren. "Het coronavirus komt ons lichaam binnen via de bovenste luchtwegen," legt KNO-arts Dr. Philippe Gevaert uit. "Als er al antilichamen in de neus aanwezig zijn, kunnen die een eerste bescherming tegen het virus vormen," voegde hij eraan toe.

Waarom het ene vaccin doeltreffender is dan het andere is nog niet bekend. "De verklaring kan liggen in een verschillende tussentijd tussen de twee dosissen of in een verschillend effect van de vaccins," hypotheseert specialist infectieziekten Linos Vandekerckhove. "Via een opvolgingsonderzoek zullen we de evolutie van de antilichaamrespons in het bloed en in de neus in kaart brengen. Wij hopen op deze manier meer duidelijkheid te krijgen.