Het prikkelbare-darm-syndroom: een stap naar een nieuwe behandeling

Afbeelding
Darmen
Geschat wordt dat tussen 10 en 20% van de mensen, voor een groot deel vrouwen, lijdt aan het Prikkelbare-Darm-Syndroom (IBS). Een cijfer dat zeker wordt onderschat omdat de buikklachten, die min of meer gênant zijn, er niet altijd ertoe leiden om een arts te raadplegen. Hoewel we weten hoe we dit spijsverteringsprobleem moeten beschrijven, moeten de precieze etiologie en de betrokken mechanismen nog worden opgehelderd. De publicatie van een nieuwe studie in 'Nature' door KUL-onderzoekers zal veel patiënten hoop geven. De wetenschappers hebben inderdaad het biologische mechanisme geïdentificeerd dat verklaart waarom sommige mensen buikpijn ervaren bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

"Diëten kunnen verlichting brengen voor sommige patiënten. Maar waarom het werkt blijft een mysterie, want patiënten zijn niet allergisch voor het betreffende voedsel en ze hebben ook geen bekende ziekte zoals coeliakie betreffende gluten.

"Deze patiënten worden vaak niet serieus genomen door artsen", zegt professor Guy Boeckxstaens, gastro-enteroloog aan de KU Leuven en hoofdauteur van het onderzoek. "De afwezigheid van een allergische reactie wordt gebruikt als argument om te zeggen dat het een psychosomatisch probleem is. "Met de nieuwe inzichten leveren we het bewijs dat we met een echte ziekte te maken hebben”.

Mestcellen activering

Klinische- en laboratoriumstudies uitgevoerd door het team van professor Boeckxstaens bij mensen en muizen onthullen een mechanisme dat bepaalde voedingsmiddelen koppelt aan de activering van mestcellen die histamine vrijgeven, wat pijn en ongemak veroorzaakt. Eerder werk van de professor en zijn collega's heeft aangetoond dat het blokkeren van histamine, een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem, verlichting kan bieden aan mensen met PDS. In een gezonde darm reageert het immuunsysteem niet op voedsel. De eerste stap van de studie was dan ook uit te zoeken wat de oorzaak is van de afbraak van deze tolerantie. Studies bij muizen en mensen bevestigen dat wanneer bepaalde voedselantigenen geassocieerd met PDS (gluten, tarwe, soja, melk, enz.) in de darmwand werden geïnjecteerd, er lokale immuunreacties plaatsvonden in het deel van de darm dat eerder was geïnfecteerd met een verstorende bacterie (gastro-enteritis, voedselvergiftiging, enz.). "Het feit dat we nu het mechanisme kennen dat leidt tot de activering van mestcellen is cruciaal. Dit zal leiden tot nieuwe therapieën voor deze patiënten", zegt professor Boeckxstaens. "Mestcellen laten verschillende anti-inflammatoire mediatoren los, dus als we de activering van deze cellen kunnen blokkeren, denk ik dat we een efficiënte behandeling zullen hebben.”

Er wordt momenteel een grotere klinische studie uitgevoerd om de behandeling met antihistaminica te evalueren.