Het stuifmeelseizoen van 2023 is begonnen

Afbeelding
Pollen
Het nationale aerobiologische meetnet AirAllergy van Sciensano kondigt het begin van het stuifmeelseizoen aan: het eerste pollen van het jaar zijn afkomstig van de els en de hazelaar. Het stuifmeelgehalte zal waarschijnlijk toenemen afhankelijk van de ontwikkeling van de weersomstandigheden.

De gele katjes (de naam voor de bloeiwijzen) van elzen en vooral van hazelaars zijn sinds december zichtbaar. De uitzonderlijk hoge temperaturen lijken hun ontwikkeling te hebben versneld tot een bijzonder vroeg stuifmeelseizoen. Dit betekent dat er verhoudingsgewijs meer stuifmeelhoudende bloemen zijn dan in voorgaande jaren op hetzelfde tijdstip.

Het AirAllergy-netwerk van Sciensano waarschuwt de bevolking wanneer een nieuwe golf van allergenen in de buitenlucht opduikt. Personen die allergisch zijn voor dit soort stuifmeel kunnen allergieverschijnselen krijgen, vooral als ze erg gevoelig zijn of als ze zich in de buurt van deze bomen bevinden. De frequente regenbuien in deze periode van het jaar houden de pollenconcentraties in de lucht echter relatief laag.

"Afgelopen weekend bereikten de piekconcentraties 139 korrels/m³ lucht in Brussel. Het pollenseizoen is dus begonnen. De vraag is nu hoe deze bomen hun stuifmeelvoorraad in de lucht gaan stoten. Dit zal grotendeels afhangen van de weersomstandigheden in de komende dagen", verklaart Ann Packeu, verantwoordelijke van de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano.

Vergeleken met historische gegevens is dit stuifmeelseizoen ongewoon vroeg. Een dergelijke timing is in het verleden een paar keer waargenomen, maar het is een verschijnsel dat door de klimaatverandering steeds vaker voorkomt. Op lange termijn zetten stijgende temperaturen de voortplantingscyclus van bomen, waarvan stuifmeel een sleutelelement is, onder druk.

"Het meten van pollenniveaus is één van de indicatoren van de effecten van het klimaat op ons milieu. En helaas heeft het ook directe gevolgen voor de volksgezondheid. We kunnen verwachten dat onze bevolking in de toekomst meer geconfronteerd zal worden met de problemen van pollenallergieën, omdat we de laatste decennia vaststellen dat allergene bomen zoals hazelnoot en els geleidelijk meer en meer pollen produceren, en dat hun seizoenen steeds vroeger beginnen", besluit Ann Packeu.