HGR: nieuw advies over pneumokokkenvaccinatie

Afbeelding
pneu
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een nieuw advies uitgebracht over pneumokokkenvaccinatie voor volwassenen. De doelgroepen blijven dezelfde, maar het vaccinatieschema en de vaccins veranderen.

Bewustmaking van risicogroepen

De doelgroepen voor vaccinatie blijven dezelfde:
Volwassenen met een immuunstoornis
Volwassenen met anatomische en/of functionele asplenie sikkelcelziekte of hemoglobinopathie. Volwassenen met een lek van cerebrospinaal vocht of een cochleair implantaat met co-morbiditeit (chronische hartziekte, chronische longziekte of rokers, chronische leverziekte of alcoholmisbruik, chronische nierziekte, chronische neurologische of neuromusculaire aandoeningen met risico op aspiratie of diabetes).

Gezonde personen van 65 jaar of ouder.

Uit verschillende studies blijkt dat het risico om een longontsteking te krijgen vier keer zo groot is als men diabetes, COPD of een hartziekte heeft, en dat wanneer de leeftijd bij de co-morbiditeiten wordt opgeteld, het risico nog groter wordt.

 

Het vaccinatieschema verandert

Het 13-valent conjugaatvaccin (PCV 13) wordt vervangen door de PCV15 (Vaxneuvance) en PCV20 (Apexxnar) conjugaatvaccins.

Het voorkeursschema van PCV20 met één enkele dosis biedt een snelle en uitgebreide bescherming en vereenvoudigt het vaccinatieschema.

Bij gebruik van het alternatieve schema met PCV15 (of PCV13) moet altijd een extra PPV23 worden toegevoegd om de bescherming te verlengen. PPV23 als primaire vaccinatie wordt bij gezonde ouderen alleen aanbevolen als tweede keuze indien de omstandigheden (bv. financiële moeilijkheden) het gebruik van conjugaatvaccins niet toelaten.

 

Het griepvaccin kan tegelijk met het quadrivalente griepvaccin op een andere injectieplaats worden toegediend. Er is een bijkomend effect van gecombineerde griep- en pneumokokkenvaccinatie op de preventie van longontsteking en mortaliteit gedocumenteerd.

Meer informatie: Hoge Gezondheidsraad. Vaccinatie tegen pneumokokken(volwassenen). Brussel: HGR; 2022. Advies nr. 9674