HIV: doeltreffendheid van PrEP-preventiebehandeling wordt reëel bevestigd

Afbeelding
PrEP
PrEP, een preventieve behandeling om besmetting met het aidsvirus te voorkomen, is zeer effectief, mits het in de juiste doses en met de juiste frequentie wordt ingenomen, zo blijkt uit een studie die dinsdag is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Public Health.

Uit een nieuwe studie van EPI-PHARE, waarbij de Franse nationale gezondheidsverzekering (Cnam) en het Franse geneesmiddelenagentschap (ANSM) betrokken zijn, blijkt dat bij mannen met een hoog risico op seksuele hiv-besmetting in Frankrijk de doeltreffendheid van PrEP in de praktijk zeer hoog is.

Maar alleen als deze preventieve behandeling goed wordt nageleefd.

Met behulp van gegevens uit het Franse nationale datasysteem voor de volksgezondheid (SNDS) werd in de studie de efficiëntie van PrEP gemeten bij 46.706 mannen met een hoog risico op seksuele hiv-infectie tussen 2016 en 2020 in Frankrijk, van wie er 256 tijdens de follow-up besmet raakten met hiv.

Uit de resultaten blijkt dat de doeltreffendheid van PrEP een niveau bereikt dat dicht bij het in klinische proeven gerapporteerde niveau ligt, wanneer alleen rekening wordt gehouden met mannen die tussen driekwart en één doosje Truvada per maand nemen (93% doeltreffendheid) of met perioden zonder onderbreking van PrEP (86% doeltreffendheid).

Vergeleken met mannen die hiv-negatief bleven, hadden degenen die bij de follow-up hiv-geïnfecteerd waren, minder kans om PrEP te hebben gebruikt (29% versus 49%). Degenen die PrEP gebruikten, hadden een grotere kans op een laag Truvada-gebruik, d.w.z. minder dan één doosje van 30 tabletten om de twee maanden (78% versus 40%) en/of langdurige onderbrekingen (van ten minste drie maanden) van hun behandeling (74% versus 40%).

De doeltreffendheid van PrEP lijkt af te nemen bij mannen jonger dan 30 jaar en mannen die CMUc (aanvullende universele ziektekostendekking) ontvangen, bij wie het Truvada-gebruik laag is en PrEP-onderbrekingen bijzonder vaak voorkomen.

"Het versterken van de inspanningen om de therapietrouw aan PrEP te verbeteren, is essentieel om de doeltreffendheid ervan te garanderen, vooral bij jongeren en kansarmen," volgens Rosemary Dray-Spira, adjunct-directeur van EPI-PHARE.